150 milliárdot költ a kormány gyármentésre

150 milliárdot költ a kormány gyármentésre

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a magyar sajtó brüsszeli képviselõinek 2018. május 22-én. Szijjártó Péter a Külügyek Tanácsa kereskedelmi formációjú ülésén (FAC / TRADE) és a Külügyek Tanácsa fejlesztési formációjú ülésén (FAC / DEVELOPMENT) veszt részt a belga fõvárosban (MTI Fotó: KKM / Szabó Árpád)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gyármentő programot indít a kormány, amelynek keretében első körben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz - jelentette be szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, írja az MTI.

Ha azt hitték, hogy ebből a hírből kimaradnak a szankciók, akkor tévedtek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint ugyanis természetesen az ukrajnai háború és a szankciós válaszok miatt rohan súlyos recesszió felé az európai gazdaság, ami a közös piac miatt jelentős kihatással van Magyarországra is. "Nekünk, magyaroknak természetesen az a célunk, hogy ebből kimaradjunk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ennek érdekében segítséget kell nyújtani a magyarországi vállalatoknak, hogy egyrészt fenn tudják tartani működésüket, másrészt tudják növelni a kapacitásaikat.

"Ma a vállalatok legnagyobb ellensége az energiaárak rendkívüli növekedése, ami a kudarcot vallott brüsszeli szankciós politika egyik egyenes következménye sajnos" - szögezte le. Szijjártó Péter közölte, hogy a meghirdetett, november 2-án induló gyármentő program keretében elő fogják segíteni a sikerrel pályázó cégek energiahatékonysági fejlesztéseit, Budapesten 30 százalékos, vidéken 45 százalékos támogatásintenzitással.

Tájékoztatása szerint azok a vállalatok pályázhatnak, amelyek minimum 200 millió forintos fejlesztés keretében bővítik energiaellátási kapacitásukat, például napelemeket telepítenek vagy bármely más módon növelik az energiahatékonyságukat, s ezáltal csökkentik az energiaköltségeiket. A legmagasabb támogatási összeg hatmilliárd forint, a program összértéke az első körben 150 milliárd forint - tudatta. A miniszter végezetül arra is kitért, hogy a programot a Külgazdasági és Külügyminisztérium alá tartozó beruházásösztönzési ügynökség fogja koordinálni, amely a koronavírus-járvány hatásainak csillapítása érdekében meghirdetett, sikeresnek bizonyult támogatási programot is végrehajtotta.