41,5 fokkal dőlt meg a melegrekord

41,5 fokkal dőlt meg a melegrekord

43 Celsius-fokot mutat egy utcai hőmérő a Huszti téren, Nagykanizsán 2022. július 23-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nappali melegrekord is megdőlt szombaton – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán. Azt írták: mostanáig a július 23-ai melegrekord 39 Celsius-fok volt, melyet 2015-ben két állomáson – Békéssámson és Felcsút – is rögzítettek. Ez most 2,5 fokkal megdőlt, ugyanis Kiskunfélegyházán és Hódmezővásárhelyen is 41,5 fokig melegedett a levegő.

Az abszolút melegrekord viszont nem dőlt meg. Így továbbra is a 2007. július 20-án, Kiskunhalason mért 41,9 fok a meteorológiai szolgálat méréseinek kezdete óta regisztrált legmagasabb hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos szerdától eredetileg szombat éjfélig rendelte el a legmagasabb fokozatot, a harmadfokú hőségriasztást, de ezt később kedd éjfélig meghosszabbította.

„Eközben a nem túl markáns hidegfronthoz kapcsolódóan az északnyugati, északi tájakon záporok, zivatarok haladnak kelet felé” – írta bejegyzésében a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) már be is számolt az első viharkárokról: villanyvezetékeket szakított le, villanyoszlopokat döntött ki, fákat csavart ki, utakat tett járhatatlanná a Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban és környékén. A megye tűzoltói rövid időn belül több mint félszáz riasztást kaptak. A vihar nyomán a víz pincéket és kazánházakat is elöntött – olvasható a katasztrofavedelem.hu oldalon.

Az OKF tudatta: Oroszlányból a Csákvár felé vezető 8119-es utat és a Pusztavám felé vezető 8127-es utat kidőlt fák zárták el. Oroszlányban több bejelentés érkezett épületekre dőlt fákról, több helyen villanyvezetékeket szakítottak le a lezuhanó ágak. Járművekre dőlt több fa két utcában is. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

(MTI)

Címkék: hőség, melegrekord