50 millió forintot csaltak ki a vízilabda-szövetségtől

50 millió forintot csaltak ki a vízilabda-szövetségtől

Vári Attila (balra) Novák Katalin köztársasági elnökkel és Antonio José Silva LEN elnökkel (Fotó: Vári Attila/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444 információi szerint a vízilabda-szövetség nagyjából 50 millió forintos csalás áldozatává vált, és nem zárható ki, hogy ennek is köze volt ahhoz, hogy Vári Attila elnök néhány héttel ezelőtt különösebb indoklás nélkül lemondott.

A csalás akkor történhetett, amikor a vízilabda-szövetség rossz számlaszámra utalta át a spliti Európa-bajnokság szervezőinek szánt szállásköltség hetven százalékát, összesen 120 ezer eurót (majdnem 50 millió forintot).

A rendőrség megerősítette, a 444-nek, hogy csalás miatt folytatnak nyomozást. Valószínűleg az történt, hogy a magyar vízilabda-szövetséggel ismeretlenek létek kapcsolatba, magukat az Európa-bajnokság szervezőinek kiadva. Kérték a szállásköltség átutalását, és egy hongkongi számlaszámot adtak meg ehhez, ami azonban nem az Európa-bajnokság valós számlaszáma volt.

A szövetségnek így újra át kellett utalnia az 50 milliót. Az nem egyértelmű, hogy Vári Attila elnöknek (csak) ezért kellett-e lemondania, de az időzítés egybeesik. A vízilabda-szövetség az incidensről annak megtörténtekor nem adott hírt. Úgy tűnik – legalábbis  a szövetségi források szerint –, hogy az ismeretlen tettesek bejutottak a levelezésbe, és így tudták meg, hogy kinek, mikor, milyen levelet kell küldeni, hogy az hitelesnek tűnjön.

Vári Attiláról azt szokták mondani, hogy Bánki Erik, a Fideszfrakcióvezető-helyettese a „politikai mentora”, Bánki testvérével közös cége is van, és a politikus már korábban is segítette Várit az egyre magasabb pozíciók megszerzésében. Magánvádas bűntetőeljárás folyik ellene, mert amikor távozott a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt vezérigazgatói székéből, több számítógép merevlemeze eltűnt, rajtuk a céges levelezéssel.