A Bajnai Gordonhoz is köthető Datadat állítja: nem volt náluk házkutatás

A Bajnai Gordonhoz is köthető Datadat állítja: nem volt náluk házkutatás

Bajnai Gordon volt miniszterelnök 2014-ben (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem történt házkutatás a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában – ezt közölte a cég a Magyar Hanggal azután, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet NAV-os akcióról írt.

A lap keddi cikkében jelent meg, hogy házkutatást tartott és iratokat foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Bajnai Gordon korábbi kormányfőhöz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető Datadat cégcsoport magyarországi részlegénél, a Datadat Professional Kft.-nél. Úgy tudják, hogy a NAV egy gyanús, félmilliárdos bevételnövekedésre figyelt fel, értesüléseik szerint egy a cég tulajdonában álló, észt bejegyzésű társaság tulajdonrészét adták el egy Amerikában bejegyzett offshore cégnek több mint kétmillió euróért, ám a vállalkozás két éve alig több mint hétszázezer forintért cserélt gazdát.

A Datadat a történtek után azt közölte a Magyar Hanggal, hogy a NAV bármilyen megkeresésére mindig, akár szóban, akár írásban a teljes együttműködésükről biztosították az eljáró hatóságokat. Leszögezték egyúttal, hogy nem történt házkutatás a Datadat Professional Kft. magyarországi irodájában. – Miközben a Datadat semmiféle írásbeli tájékoztatást nem kapott mindeddig az eljárásról, addig a Rogán Antal által kézivezérelt NAV tudatos szivárogtatással terjeszt hazugságokat a cég elleni eljárásról – közölték, hozzátéve, hogy ezzel a hatóság emberei nyilvánvaló bűncselekményt követnek el, hiszen minden adat rendelkezésükre áll, és pontosan tudják, hogy „soha egy fillér adóhiány nem keletkezett a Datadat működése során”.

A Magyar Nemzetben megfogalmazott állítás kapcsán azt közölték, hogy nemzetközi cégeik értékesítése jogszerű és törvényes módon ment végbe három ország joghatósága alatt, minden érintett ország minden társasági- és adójogi szabályát figyelembe véve és betartva. – Az pedig csak az elnyomó, mai magyar állam uralma alatt lehetséges, hogy egy nemzetközileg is sikeres startup külföldi értékesítése során vádként azt hozzák fel a tulajdonosok ellen, hogy az értékesítést megelőző évek során növelték a cég értékét – írták, kiemelve azt is, hogy „az államtól lopott pénzen meggazdagodott, kormányzó fideszes elit számára ez lehet, hogy meglepő, de a piaci szférában sokkal inkább a siker legbiztosabb jele”.

A Datadat az ellenzéki kampány egyik szereplőjeként vált ismerté. A kormányoldali sajtó azt állította, hogy csaknem egymillió választót értek el SMS-ekkel és telefonhívásokkal, ám szerintük az akciót lopott adatbázisok felhasználásával hajtották végre, hiszen kormánypárti szimpatizánsokat is megtaláltak. A cég ezt ezúttal is cáfolta. Mint írták, a „propaganda-média által tényként kezelt 1 milliós SMS-kampányhoz cégünknek semmi köze nincsen. Ezügyben soha, semmilyen hatóság nem kereste cégünket. A hazugságok miatt eddig 45 rendben perelte be a Datadat mindazokat, akik a kampány-SMS-ek tárgyában a cégről hazug, rágalmazó állításokat fogalmaztak meg”.

Címkék: NAV, Datadat