A könyvelők ellentmondást találtak a friss üzemanyagár-rendeletben

A könyvelők ellentmondást találtak a friss üzemanyagár-rendeletben

A Mol üzemanyagtöltõ-állomása a III. kerületi Árpád Fejedelem úton 2017. január 18-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ellentmondást talált az üzemanyagár-rendelet és benzinárakról szóló intézkedés kormányinfón bejelentett változata között a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete – derül ki Facebook-posztjukból. 

– A szombaton 11.18 perckor bejelentett üzemanyagárral kapcsolatos közlések és a kormányrendelet szövege súlyos ellentmondásban áll – véli az egyesület. Az ellentmondás szerintük a kormányrendeleten belül is fennáll. A problémát az „üzembentartó” kifejezés okozza, amit a Kormányinfón élőszóban és az azt követő Facebook-közlésekben is magántulajdonú gépjárműként magyaráztak. A kormányrendeletben viszont már sem „magántulajdonú” autókról, sem „üzembentartóról” nem írnak. 

– Valójában a rendeletben sem az szerepel, hogy természetes személy üzembentartó esetén jár a 480 forintos üzemanyagár – teszik hozzá. A szombaton megjelent kormányrendelet szerint ezentúl piaci árat kell fizetni a „nem természetes személy által üzemeltetett” gépjárművek után. Ez azonban egy köznapi kifejezés a szervezet szerint, és elég sok mindent lehet érteni alatta.

A gond az, hogy az üzembentartó és a tulajdonos eltérő lehet, márpedig a kormányinfón az hangzott el, hogy a tulajdonost veszik figyelembe, amikor megállapítják, hogy az adott autó tankolhat-e 480 forintos hatósági áron. 

– A rendeletet tovább olvasva azt láthatjuk, hogy az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a gépjármű ÜZEMBENTARTÓJÁT ellenőrizheti. Egyébként a forgalmin lévő vonalkód megtekintése, lemásolása, beolvasása egyáltalán nem szerepel az ellenőrzési jogosultságok között – folytatódik a közlemény. 

Mindezek alapján az egyesület szerint haladéktalanul tisztázni kell, hogy melyik jármű esetében áll fenn továbbra is a 480 forintos üzemanyagár. Ugyanakkor a Telex szerint egy későbbi újságírói kérdésre megerősítette Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy az üzemanyagárnál a jármű üzembentartójának személye számít. 

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete a céges járművek üzembentartói átíratásának számviteli-adózási hatásait is kielemzi a Facebook-oldalán.

Mint korábban megírtuk, szombat déltől csupán a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre vonatkozik a 480 forintos, hatósági áras kedvezmény.