A kormány szerint nem lehet csökkenteni a pedagógusok óraszámait

A kormány szerint nem lehet csökkenteni a pedagógusok óraszámait

Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben közölte álláspontját a Belügyminisztérium a pedagógus-szakszervezetek sztrájkköveteléseivel kapcsolatban. A szakszervezetek által a Telexhez eljuttatott dokumentumban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) tavaly októberben alakított közös sztrájkbizottságának a sztrájktárgyalások 2022. júniusi újranyitása során továbbra is fenntartott sztrájkköveteléseivel kapcsolatban fejtette ki a Belügyminisztérium, melyik pontról mit gondol.

A pedagógusok egyik fontos követelése, hogy az illetményük 2022. január 1-től a Kormány által bejelentett 10%-on kívül további 45%-kal emelkedjen. Ezzel kapcsolatban a Belügyminisztérium megjegyezte: 2020. júliusban és 2022. januárban is átlagosan 10-10 százalékkal emelkedtek a bérek a koronavírus-járvány miatti gazdasági kihívások ellenére is. A garantált bérminimum jelentős mértékű emelése miatt a pályakezdők bére mintegy 30 százalékkal növekedett. A következő két évben is további legalább 10-10 százalékos béremelésre kerülhet sor, így összességében legalább 30%-kal emelkednének átlagban a pedagógusbérek. Ennél nagyobb mértékű emelés is lehetséges, amennyiben a gazdaság jól teljesít.

A másik fontos követelés, hogy a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje szeptember 1-jétől legfeljebb heti 22 óra legyen. A Belügyminisztérium azonban ezt nem látja kivitelezhetőnek. Mint írják, a pedagógusok átlagéletkora egész Európában emelkedik, és mindenhol csökken a fiatalok száma, ezért nagyarányú óraszám-csökkentés jelen helyzetben nem tekinthető reálisnak. Arra kell törekednünk, hogy a 22-26 óra közötti szabályozás szerinti óraterhelés az alsó érték felé mozduljon el, a szabályozás ugyanakkor az intézmények humánerőforrás-gazdálkodását teszi rugalmasabbá. A túlórákat jelenleg is belső rendelkezés alapján fizetik ki a munkáltatók. Azzal az elvvel viszont egyetértenek, hogy a különböző számú órát tartó pedagógusok bérezésében az óraszám-eltérés érvényesüljön, és azok a kollégák, akik a többiekhez képest magasabb óraszámot és túlórát vállalnak, magasabb juttatásban részesüljenek.