Idő előtt bontották fel a feladatlapot, 160 diáknak kell újraírnia a középiskolai felvételi vizsgát

Idő előtt bontották fel a feladatlapot, 160 diáknak kell újraírnia a középiskolai felvételi vizsgát

(Fotó: Thought Catalog/Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton közel 73 ezer gyerek írt középfokú felvételi vizsgát magyarból és matematikából. A tanulók a 9. évfolyamra, vagy 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkeztek – emlékeztetett az Emmi délutáni közleményében. Hozzátették, hogy a vizsgák az előző évben már bevált járványügyi előírások betartása mellett, rendben zajlottak.

A közlemény szerint egy intézményben jelentős szabálytalanságot találtak, itt a magyar-feladatlapokat idő előtt felbontották, ami alkalmat biztosíthatott a visszaélésre, így az adott vizsgahelyszínen a magyar írásbeli vizsgát az érintett mintegy 160 tanulónak a pótidőpontban kell megírnia.  

A Hvg.hu úgy tudja, a nem állami fenntartású Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz szálltak az ellenőrök és fújták le a vizsgát. Mint írják, szombaton nagyjából negyed órával 10 óra előtt kéttucatnyi kormányhivatalnok ment ki a budapesti Kürt Alapítványi Gimnáziumhoz. Nem sokkal 10 óra után a jelenlévő diákokkal közölték, hogy nem írhatják meg a magyarfelvételit, legfeljebb csak a matematikát, vagy dönthetnek úgy, hogy jövő hét csütörtökön írják meg mindkettőt. Végül ez utóbbi mellett döntöttek.

A lap szerint az ellenőrök azért fújták le a felvételit, mert a gimnázium egyik termében felügyelő tanár 10 óra előtt pár perccel nyitotta ki a vizsgakérdéseket tartalmazó borítékot. A szülők felháborodtak az eljáráson, egyikük a Hvg.hu-nak azt mondta: szerinte nonszensz, hogy egy ilyen eset miatt ennyi gyerek szombati felvételije lehetetlenült el. Még azt is hozzátette, véleménye szerint azért bántak az ellenőrök ilyen szigorúan a Kürttel, mert nem állami, hanem alapítványi iskola.

Az Emmi közleménye szerint a vizsgák szabályszerű lebonyolítását a vizsgahelyszínek mintegy 20 százalékánál ellenőrizte a fenntartó vagy a kormányhivatal.

Frissítés:

Válaszolt a Hvg.hu-nak Molnár Lajos, a Kürt Alapítványi Gimnázium vezetője: „iskolánkban a mai középfokú iskolákba történő felvételi magyar része nem zajlott le. Ennek oka az volt, hogy az iskola munkatársai a felvételi lehető legjobb, időben történő előkészítése érdekében nem az előírás szerinti időpontban, nem 9 óra 30 perckor, hanem hamarabb, 9 óra 10 perc körül nyitották ki a magyar feladatlapokat. A hatósági ellenőrzésre érkező Fővárosi Kormányhivatal munkatársai ezt észlelték, ezért elrendelték a magyar felvételi elhalasztását”.

– Az érintett családok, diákok és szülők elnézését kértük a helyszínen is, illetve a honlapunkon közzétett közleményünkben is. A szabályok, előírások betartására minden esetben nagyon ügyelünk. Ez nem jelenti azt, hogy ne fordulna elő, hogy hibázunk. Ez esetben is ez történt, a legjobb szándék mellett is. Az ügyben természetesen vizsgálatot indítottunk, s a szükséges intézkedéseket meg fogjuk hozni – írta az iskolavezető.