Az LMP sem támogatja az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezéseket

Az LMP sem támogatja az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezéseket

LMP (Fotó: LMP - Magyarország Zöld Pártja / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az uniós tagságról szóló népszavazási kezdeményezések a jelen helyzetben irrelevánsak, felelőtlenek és átgondolatlanok – közölte az LMP. A párt lapunkhoz eljuttatott hétfői közleménye szerint „amikor ilyen súlyosak a megélhetési problémák, amikor az államnak dolgozók rendkívül méltatlan helyzetére továbbra sincs kormányzati válasz, amikor a kormány végleg megszünteti a természetvédelmet, akkor felelőtlen dolog az uniós tagság kérdését  egyes ellenzéki pártoknak kisajátítva egy feltűnési verseny martalékává tenni.”

Közölték továbbá, hogy a párt szerint Magyarország helye az EU-ban van, az ellenzéki pártok feladata pedig az, hogy létező problémákra kínáljanak megoldási javaslatokat, és nem az, hogy „politikai siker reményében újakat kreáljanak”.

Momentum: A jövőjét veszítheti Magyarország

Ahogy arról lapunk is beszámolt, elsőként Ujhelyi István állt elő a népszavazás ötletével a hétvégén. Az MSZP EP-képviselője a következő kérdést tenné fel: „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?”.

Az MSZP felvetésére az ellenzéki pártok közül elsőként Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, EP-képviselője reagált a Facebookon. – Teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni, még a Fidesz-szavazók többsége is. De ahogy David Cameron és a britek példája megmutatta, el lehet veszteni egy megnyertnek tűnő népszavazást is, különösen válságban. És Magyarország még a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával: a jövőnket– írta Cseh Katalin.

Hétfő reggel aztán Gyöngyösi Márton, a Jobbik nem rég megválasztott elnöke is bejelentette, hogy népszavazást kezdeményeznek Magyarország uniós tagságának ügyében. Mint a pártelnök rövid sajtótájékoztatóján közölte, kezdeményezésüket hétfőn beadták a Nemzeti Választási Irodához. Azt szeretnék elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan törvényt, ami kiléptetné az Európai Unióból Magyarországot. – Bár az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak népszavazást, azonban a kormány a kétharmados parlamenti többségével bármikor kivezetheti az országot az EU-ból. A Jobbik a következő kérdést bocsátaná népszavazásra: „Egyetért-e Ön azzal, hogy „az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot, vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti?”.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.