A versenyhivatal engedné, hogy benzinkutakon és drogériákban is vehessünk Covid-gyorstesztet

A versenyhivatal engedné, hogy benzinkutakon és drogériákban is vehessünk Covid-gyorstesztet

A Gazdasági Versenyhivatal épülete, a főváros V. kerületében, az Alkotmány utcában. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a piaci verseny tisztaságán őrködő autonóm államigazgatási szerv Magyarországon. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Covid-19 antigén gyorstesztek értékesítése kapcsán a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért a GVH ideiglenesen a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését javasolja – írja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményében. 

Mint írják, a hatóság azért kezdett vizsgálatot a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán, mert a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva. A versenyhivatal bírói engedély alapján helyszíni kutatásokat tartott, számos piaci szereplőt hívott fel adatszolgáltatásra, egyeztetéseket folytatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), illetve információkéréssel fordult valamennyi uniós versenyhatósághoz és az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságához.

Mindezek alapján nemcsak a magas árral szembesültek, számos más problémát is találtak. A vizsgálat például feltárta, hogy e termékek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit.

Ha e javaslatok nem valósulnak meg, akkor a GVH szerint a kormánynak meg kell fontolnia a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározását. Mindezt oly módon javasolja a jelentéstervezet, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén-tesztek hatékony lakossági értékesítésében.

A jelentéstervezetet a hatóság nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján, tartalmával kapcsolatban a piac szereplői 8 napig tehetnek észrevételeket.

A kirívó gyorsteszt-árakra a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság kapcsán is felfigyelhettünk: mint megírtuk, Magyarországon az antigénteszt minden helyszínen ötven euróba (jelenlegi eladási árfolyamon 18 500 Ft) kerül, míg Pozsonyban ötször kevesebbe (10 euró).