Action for Democracy: a kormány nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat

Action for Democracy: a kormány nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat

Ellenzéki eredményváró (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután szerdán nyilvánossá vált az a titkosszolgálati jelentés, mely szerint közel 4 milliárd forint érkezett az ellenzéki kampány megtámogatására külföldről, az ismét célkeresztbe kerülő Action for Democracy újabb közleményt adott ki, amelyet a 24.hu idézett. Ebben a szervezet elnöke, Korányi Dávid, Karácsony Gergely korábbi tanácsadója azt hangsúlyozta, büszkék arra, hogy – sok más nemzetközi alapítványhoz és szervezethez, így például az EU-hoz hasonlóan – a demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatták Magyarországon.

„Az Action for Democracy a magyar és amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját. Szervezetünk támogatási döntései teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól. Szervezetünk alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által baljósként beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és amerikai kormányzati és demokrata párti bekötöttségét a politikai fantazmagória birodalmába soroljuk” – áll a közleményben. Azt is leszögezték, hogy soha nem adtak támogatást politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a kormánnyal és holdudvarával, amely minden eszközzel és skrupulusok nélkül segíti „szélsőjobboldali politikai szövetségeseit”, mint Marine Le Pen, Janez Jansa, vagy Jair Bolsonaro.

Korányi Dávid kitért arra is, hogy az Action for Democracy nem csak Magyarországon aktív. „Demokráciapárti, az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét szolgáló civil szervezeteket támogatunk szerte a világban, így például Brazíliában, Olaszországban, és mindenütt másutt, ahol veszélyben látjuk a demokratikus értékeket” – fogalmazott. A közlemény azzal zárul, a szervezet továbbra is rendkívül aggasztónak tartja és elutasítja, hogy a kormány „a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy és a vele együttműködő szervezetek elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget és az adóhivatalt” A cél egyértelműen a magyar civilek megfélemlítése a magyar államhatárokon belül és kívül, ami erősen megkérdőjelezi a kormány valós szándékait a jogállamiság Európai Unió által számon kért helyreállítását illetően – áll a közleményben.

Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában, Orbán Viktor is beszélt a külföldi támogatásról, amely szerinte könnyen lehet, hogy Soros Györgytől származik.