Áramot vezetett a kilincsbe az idős férfi, felfüggesztett börtön lett a vége

Áramot vezetett a kilincsbe az idős férfi, felfüggesztett börtön lett a vége

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy év két hónap, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a 69 éves, büntetlen előéletű férfit, aki tulajdona védelme érdekében áramot vezetett háza bejárati ajtajának kilincsébe – számolt be róla a Telex.

A férfi azután döntött így, hogy 2020-ban többször is betörtek a házába, az ezek miatt indult nyomozások pedig eredménytelenül zárultak. Ugyan figyelmeztetésként az ajtó középső, üvegezett részére belülről felragasztott egy „STOP, ÁLLJ!” feliratot ragasztott, valamint az ajtóhoz vezető lépcsősorra kihelyezett egy narancssárga bóját, a konkrét áramütés veszélyére azonban nem figyelmeztette a behatolókat.

Tavaly áprilisban szokás szerint áram alá helyezte a bejárati ajtót, amikor elhagyta a házat. A délutáni órákban két hajléktalan férfi szeretett volna a bemenni, ezért a bejárati ajtó üvegét betörték, majd egy kalapáccsal akarták szétverni az ajtót. Az egyik férfi azonban hozzáért az áram alatt lévő kilincshez, amelytől kismértékű – sérülést nem okozó – áramütést szenvedett.

A szakértők megállapították, hogy a ház kilincse alkalmas volt emberi élet kioltására, ezért emberölés bűntettének kísérletével vádolták meg a férfit. A vádlott a bűncselekmény elkövetését ugyan elismerte, de nem vallotta magát bűnösnek. Azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, nem akart embert ölni, valamint azzal, hogy ő maga is kipróbálta, és neki sem lett sérülése. Az ítélet ellen ezért védőjével elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.

2011-ben egy másik hasonló esetben az első fokon kapott felfüggesztett fegyház helyett csupán megrovásban részesítette a kertjét árammal védő gazdát a Debreceni Ítélőtábla, ő az uborkatolvajok ellen akarta megvédeni a terményeit. 2008 júniusában három helybéli próbált uborkát lopni tőle, egyikük a helyszínen életét vesztette.