Lesz-e ellenzéki cordon sanitaire a propaganda előtt?

Lesz-e ellenzéki cordon sanitaire a propaganda előtt?

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester az ATV Startmreggeli műsorában, annak „Szigorlat” című szegmensében 2022. november 4-én. (Forrás:Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újságírók versus propaganda – az elmúlt időszak egyik forró témája, hogy kinek válaszol egy politikus és kinek nem. Megkérdeztük a pártokat és azt is megnéztük, vajon hogyan viselkednek ilyen helyzetben.

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester számára az ATV stúdiójában derült ki, hogy az őt kérdező újságírók közé került a Pesti Srácok nevű kormánypárti kiadvány egyik munkatársa is. A november 4-ei adásban a politikus nem volt hajlandó közvetlenül reagálni egyetlen tőle érkező kérdésre sem, mondván: „Megfogadtam, hogy propagandamédiának, ócska fizetett propagandistáknak soha nem nyilatkozom, úgyhogy most sem fogom ezt tenni”. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese Baranyihoz intézett nyílt levelében azt írta, hogy a ferencvárosi polgármester megsértette az ATV nézőit azzal, hogy „választott politikusként erőteljes jelzőkkel minősített több szerkesztőséget, korlátozta egy újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az adott televízió szerkesztői szabadságát”.

Ezek után kíváncsiak voltunk, hogy osztják-e a kerületvezető véleményét a különféle politikai szereplők, ezért körkérdést intéztünk az országgyűlési képviselettel rendelkező pártoknak. Fürjes Balázs pártja, a Fidesz nem válaszolt kérdéseinkre, és ugyanígy tett koalíciós partnere, a KDNP, valamint a Mi Hazánk is. Az ellenzéki pártok közül az LMP és MSZP nem tartotta fontosnak, hogy ismertesse álláspontját.

Röviden ugyan, de reagált megkeresésünkre a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány Ferenc vezette párt úgy tájékoztatott, ők már a „Szigorlat” című műsor indulásakor kikötötték az ATV felé, hogy ahogy más műsorokban sem, ott sem hajlandóak „a Fidesz propagandistáival” egy műsorban szerepelni. Ezt megerősítve most azt írta az ellenzéki párt sajtóirodája, hogy „ehhez tartjuk magunkat a jövőben is”. A párt arra már nem válaszolt, hogy milyen ismérvek alapján sorolnak egy médiumot a „propagandatermékek” közé. 

Lapunk kérdésére részletesen válaszolt a Momentum. Azt írták, hogy Baranyi Krisztina propagandatermékek munkatársainak nem nyilatkozik, az az ő egyéni döntése, aminek szerintük vannak „teljesen racionális és elfogadható indokai”. A Momentum álláspontja szerint az, hogy Baranyi „ehhez az elvhez az ATV műsorában is tartotta magát, következetes viselkedést mutat”. A lila logós párt ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy az ő politikusaik más elvek mentén határozzák meg, kinek és milyen formában nyilatkoznak, adnak interjút és hogy az elmúlt időszakban volt olyan, hogy elfogadtak interjúfelkérést a „közmédiának csúfolt propagandaintézményben”. Megemlítették, hogy szerepeltek a Hír Tv adásaiban vagy éppen interjút adtak a Mandinernek. A Momentum minden egyes alkalommal külön mérlegeli az ilyen megkereséseket, és adott helyzetben, adott témákban „ki is használják” ezeket annak érdekében, hogy „a Fidesz hazugságbuborékjában tartott emberekhez is eljusson az igazság, vagy legalább annak egy kis szelete”.

Részletes választ kaptunk a Párbeszédtől. Kijelentették, hogy „propagandalapoknak nem nyilatkoznak”, mert szerintük azok „folyamatosan és tendenciózusan hazudnak”. A zöld párt is kiemelte az ezen médiumok által elvesztett sajtóperek magas számát, hogy az elmúlt öt évben 400 sajtó-helyreigazítási pert buktak. Megértik a méltatlan helyzetbe hozott Baranyi Krisztina döntését, „kivált, mert a Pesti Srácok oroszlánrészt vállalt a fenti 400 pervesztésből: munkatársai dokumentáltan hazudnak, csúsztatnak – megesett, hogy egyetlen nap alatt 6 helyreigazítást közöltek –, tevékenységük a Fidesz kritikátlan dicsőítésére és az ellenzék pocskondiázására épül”. A Párbeszéd azt is fontosnak tartotta közölni, hogy a propagandalapokon túl az országos médiaszegmensben ők leginkább független, elsősorban a piacról élő médiumokat látnak, eltérő közléspolitikával, nyelvezettel és kritikai attitűddel. „Jellemzőjük, hogy utóbbit nem csupán a kormány, hanem az ellenzék kapcsán is megjelenítik” – tették hozzá.

Pénteken aztán a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence volt az ATV inkriminált műsorának vendége, akit a KESMA-ba, a fideszes médiatrösztbe tartozó mandiner.hu főszerkesztő-helyettese kérdezhetett. Tordai a pártja által pár nappal korábban nekünk küldött válasszal szemben reagált a kérdéseire, igaz, úgy köszöntötte a kérdezőt, hogy „megkülönböztetett figyelemmel üdvözöm a propagandamédia képviselőjét”.

A Jobbik szerint Baranyi Krisztina helyesen mutatott rá, hogy a Pesti Srácok „sok esetben hazugságon alapuló híreket terjeszt, vagy maga állít hamisan »tényeket«”. A válaszban kiemelték, pártjuk kétszáznál is több helyreigazítási és egyéb sajtópert nyert már meg a kormányhoz közel álló hírforrásokkal szemben. Ugyanakkor úgy vélik, a politikai szervezeteknek az is feladata, hogy a közvélemény „túloldalára” is el tudják juttatni az üzeneteket, szerintük teljes elzárkózással „csak még könnyebben éri el célját a propagandamédia nagy része, hiszen minden tőlük eltérő véleményt úgy rekeszthetnek ki, hogy az ellenkező állásponton lévők maguk mondanak le a náluk való szereplésről, ezáltal véleményük elmondásáról”. Azt is aláhúzták válaszukban, hogy az ATV műsorszerkesztési elveibe nem kívánnak beleszólni, ám úgy vélik, hogy az eset után „a csatorna körültekintőbben fog eljárni”. A nekünk adott válaszukban azt is megjegyezték, hogy Baranyi Krisztinát megelőzően a Jobbik országgyűlési képviselője, Lukács László és Gyöngyösi Márton EP-képviselő is jelezte élő adásban a kérdező személyével és munkájával kapcsolatos aggályait.

Valóban, augusztus 13-án heves szócsata alakult ki Gyöngyösi Márton és a mandiner.hu munkatársa, Kacsoh Dániel között, melyben a Jobbik elnöke úgy fogalmazott, örül, hogy mandineres újságíróval beszélgethet, de ehhez Mandinernél „meg kellene tanulni újságot írni, objektíven és független újságként viselkedni”. „A szerkesztőségnek üzenem, hogy lehet, hogy az Origo alá nem kellene bemenni” - jelentette ki Gyöngyösi. „Rossz világot szül, ha politikusok minősítenek újságokat” - reagált erre a kormánypárti kérdező. Kettejük vitájába beszállt Kárász Róbert is, aki úgy fogalmazott, hogy „mi nagyon örülünk, hogy »a Dani« (Kacsoh Dániel, a mandiner.hu főszerkesztő-helyettese) itt van”.

Ugyanezen reggeli műsor egy másik, szeptember 19-i adásában is a Pesti Srácoktól hívott kérdezőt az ATV. Ekkor Lukács László Györgyöt, a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjának vezetőjét kérdezte kormánypárti a kiadvány egyik munkatársa. A műsor kezdetén a frakcióvezető szóvá tette, hogy pártja számtalan sajtópert nyert már a Pesti Srácok ellen, és „csodálkozik”, hogy az illető lehetőséget kap a kérdezésre. Kárász Róbert ezúttal is közbeszólt és jelezte, hogy szerkesztői koncepció volt, hogy „minden oldalról” hívjanak kérdezőt a „kiegyensúlyozottság” érdekében.

Ez a cikk a Magyar Hang 2022/46. számában megjelent írás frissített változata.