Az ígért 21 százalékos emelés helyett sokkal kevesebbet kaphatnak a védőnők

Az ígért 21 százalékos emelés helyett sokkal kevesebbet kaphatnak a védőnők

Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án, az épület hivatalos átadása napján (Fotó: MTI Fotó: Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ígért béremelés helyett csökkenés, erről számoltak be védőnők az RTL Híradónak. 80 ezer forint pótlékom tűnt el, számolt be egyikük, más azt panaszolta, 60 ezer forinttól búcsúzott el. 

Januártól elvileg 21 százalékkal kellene emelkednie a fizetésüknek, de egy rendeletmódosítás miatt mostantól másképp számolhatják a pótlékaikat. 

Több mint 4000 védőnőt érint a furcsa béremelés. A Magyar Védőnők Egyesülete szerint sem egyértelmű, hogyan lesz meg az ígért emelés. „Amennyiben valóban úgy kell számolni, hogy az alapilletménybe beépülnek a kiegészítések, akkor vélhetően nem lesz meg a beígért 21 százalékos növekedés” – mondta a Híradónak Csordás Ágnes Katalin elnök.

a számolási rendszer bonyolult, de a lényeg az, hogy azok járhatnak rosszul, akik több pótlékot kaptak eddig, mint amennyi a béremelés összege lesz.

A fiatal, pályakezdő kollégákat érinti ez leginkább, akik nagy körzeteket visznek – mondta Szalainé Pintér Boglárka jogi szakokleveles védőnő.

A védőnők bizonytalanságban vannak, ezért egyesületük levelet írt az Emminek, amelyben azt kérték, magyarázzák el nekik és a munkáltatóknak, tulajdonképpen hogyan kell számolni a januári bérüket. 2019 óta az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján fizetik őket, addig a garantált bérminimum volt a jövedelmük alapja, pótlékokkal kiegészítve, 

Az Emmi úgy válaszolt az RTL-nek, hogy „a szolgálati jogviszonyban álló védőnők alapilletményének 21 százalékos emelése megvalósult”. Arról azonban nem írtak, hogy a védőnők egyesületének elnöke szerint a pótlékok egy részének alapbérbe építése miatt egy átlagos védőnő csak 5-10 százalékkal keres majd többet, mint eddig.

Címkék: béremelés, védőnő