Az unió jövőjéről is tárgyal ma a magyar parlament

Az unió jövőjéről is tárgyal ma a magyar parlament

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alaptörvény tizenegyedik módosítását, valamint az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló országgyűlési határozati javaslatot is megvitatja kedden a parlament.

Az ülés 9 órakor a napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az első napirendként az országgyűlési törvény és a házszabály kormánypárti képviselők kezdeményezte módosítását tárgyalja a parlament együttes általános vitában.

Általános vita lesz a Fidesz–KDNP által benyújtott, Magyarország alaptörvényének tizenegyedik módosításáról szóló javaslatról, amely rögzíti, hogy az önkormányzati választások ezentúl ugyanazon a napon lesznek, amikor az EP-választások, valamint megyék elnevezését vármegyékre változtatja.

Tárgyalja a Ház az Európai Unió jövőjével kapcsolatosan képviselendő magyar álláspontról szóló határozati javaslatot. Az előterjesztésben a kormánypártok egyebek mellett azt javasolják, hogy törölni kell az uniós szerződésekből az „egyre szorosabb egység” célkitűzését, rögzíteni kell ugyanakkor azokban, hogy az európai integráció alapját Európa keresztény gyökerei és kultúrája jelentik. A szerződésekben rendelkezni kell a további uniós adósságfelvétel tilalmáról, illetve, hogy az EP-képviselőket a nemzeti parlamenteknek kell delegálnia, így biztosítva a valódi politikai legitimitást – tartalmazza a javaslat.

A kormány kezdeményezésére vitatják meg az egyes választási tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosítását, amelyet a közös eljárásban bonyolított 2022-es országgyűlési képviselők választása és országos népszavazás során összegyűlt jogalkalmazói tapasztalatokkal indokolnak. A módosítás a többi között egyértelművé teszi, hogy a magyar választási bizottságok a nem Magyarország területén elkövetett esetleges jogsértések kivizsgálására és elbírálására is hatáskörrel rendelkeznek.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.