Bírósághoz fordulnak a kirúgott kölcseys tanárok

Bírósághoz fordulnak a kirúgott kölcseys tanárok

A VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium csatlakozó pedagógusai

Fotó: Facebook.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírósághoz fordulnak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból pénteken kirúgott tanárok – erről nyilatkoztak az RTL Híradónak az érintettek.

Mint ismert, öt tanárt azonnali hatállyal küldtek el, mert részt vettek több polgári engedetlenségi akcióban is. Néhány hete fenyegető levelet kaptak a tankerülettől, hogyha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A tanárok magasabb bérekét, munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjogik visszaállításáért tiltakoztak így. 

Péntek este diákok tüntettek és követelték vissza a tanáraikat, több százan tiltakoztak a kirúgásuk ellen az iskola előtt.

Palya Tamás matematika-kémia szakos a hatodik órája előtt tudta meg, hogy elbocsátják. Azt mondta, a tanítás volt az élete. – Azt üzenik, hogy kussolj – tette hozzá.

Számára az volt a mélypont, amikor az osztályával kellett a hírt közölnie, hiszen ők tizenkettedikesek, és már a szalagavatóra készülnek. A pedagógus szerint nagyon megható volt, ahogy a gyerekek reagáltak.

Törley Katalin francia szakos pedagógus – mint lapunknak is elmondta – nem volt bent az iskolában, amikor kivitték neki a tankerület levelét, de ő is arra számít, hogy kirúgták. Mivel hivatalosan nem tud a menesztéséről, hétfőn bemegy az iskolába, hogy megtartsa az óráját. 

Mindkét tanár azonnal kapott állásajánlatokat, de még nem tudják, hogyan tovább. Törley Katalin leszögezte, hogy kollégáival együtt bírósághoz fog fordulni.

Mint korábban megírtuk, a Társaság A Szabadságjogokért már felajánlotta a jogi képviseletet az érintett pedagógusoknak, illetve akadt már olyan ügyvéd, aki a Facebookon felajánlotta, hogy pro bono képviselné őket.

Október 5-ére, az Oktatás Világnapjára szervez országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Elmondásuk szerint péntek óta sok olyan pedagógus jelezte, hogy csatlakozik az akcióhoz, aki korábban nem vett részt ilyesmiben. A tanáraikat támogató diákok is demonstrációt szerveznek aznapra, terveik szerint elfoglalnák a Margit hidat, a noÁr Mozgalom pedig szolidaritási koncertet szervez a Kossuth térre.