DK-s árnyékkormány: Az új távhőrendelet csődbe viszi az önkormányzatok 80-90 százalékát

DK-s árnyékkormány: Az új távhőrendelet csődbe viszi az önkormányzatok 80-90 százalékát

Dobrev Klára bemutatja a vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadóját, Szitka Pétert (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton már hatályba is lépett a péntek késő este megjelent új távhőrendelet, melynek értelmében az önkormányzatok nagyjából a tízszeresét fogják fizetni az intézményeik távfűtéséért, ami akár több százmillió forintos többletkiadást is jelenthet – idézi fel a DK árnyékkormányának vidéki önkormányzati ügyekért felelős főtanácsadója. 

Szitka Péter szerint a kormány ezzel nem csak bezáratja a legfontosabb szociális és gyermekeket ellátó önkormányzati intézményeket a télre, de a fűtési szezon végére becsődölteti a magyar önkormányzatok 80-90 százalékát.

– A kormány köbméterenként 1400 forintos áron szerződött a távhőszolgáltatókkal, ezt akarja most az önkormányzatokkal kifizettetni. Ez teljesen irreális – szögezte le. 

A párt úgy véli, az, hogy a kormány ilyen áron szerződött, felveti a hanyag kezelés gyanúját.

– Ezt nem szabad az önkormányzatokra hárítani, legalább akkora mértékben kell kompenzálni őket, hogy ugyanannyiért kapják a távhőt, mint a lakosság – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Mint megírtuk, a szombathelyi önkormányzat már jelezte is, hogy a tizenkétszeresére emelkedő távhőár kigazdálkodhatatlan. Nemény András arra is kitért, még a fideszes polgármesterek is egyetértenek abban, hogy a magyar állam a legrosszabb tőzsdei áron jegyezte le a gáz beszerzését, ezért kompenzációt követelnek.