Döntött a kormány: fizetős marad a műtét előtti tesztelés az oltatlanoknak

Döntött a kormány: fizetős marad a műtét előtti tesztelés az oltatlanoknak

Mintát vesznek egy nő orrnyálkahártyájáról koronavírusteszthez a Pécsi Tudományegyetem mintavételi pontján, a balatonboglári egészségügyi központban 2020. május 14-én (Fotó:
MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ragaszkodik a kormány ahhoz, hogy az oltatlanok maguk fizessék ki a halasztható műtéteket megelőzően kötelező PCR-teszt árát – ez derült ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményéből, amiben az alapvető jogok biztosának adtak választ. Kozma Ákos ugyanis arra kérte Kásler Miklós minisztert és a tiszti főorvost, vonják vissza a szóban forgó rendelkezéseket. Ezek arról szólnak, hogy az oltatlan betegeknek saját költségen kell PCR- és antigéntesztet végeztetniük, ha igénybe akarják venni a rehabilitációs és elektív ellátásokat.

Kozma szerint ellentétes a jogállamiság elvével, hogy mindezt miniszteri utasítás, nem pedig jogszabály írta elő. Másrészt a betegek egészségügyi önrendelkezési joga is sérül, mind az oltás felvétele, mind a beavatkozásban való részesülés szempontjából. Az ombudsman úgy látja, nem észszerűtlen, ha csak védettségi igazolvánnyal lehet szabadidős rendezvényen részt venni, miután azok fakultatívak. Viszont más a helyzet a kórházi ellátások esetében, amiatt is, mert a védettségi igazolvány önmagában nem zárja ki a fertőzöttséget.

 

A kormány ugyanakkor nem ért egyet, arra hivatkozva, hogy a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, és minden oltóanyagból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A PCR-tesztért nem kell fizetnie annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást. Továbbá nem szükséges a PCR-teszt annak, aki beoltatta magát vagy esetleg négy hónapon belül átesett a fertőzésen.

– A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. A kormány szerint – szemben az ombudsman véleményével – éppen az ezzel ellentétes szabályozás lenne alkotmányosan kifogásolható. Ugyanakkor az alapvető jogok biztosának igazat adunk abban, hogy a kérdést kormányrendeletben kell szabályozni, ezt a kormány a héten megteszi. A kormányrendeleti szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel tartalmazni fogja, hogy a PCR-teszt térítésmentesen megilleti azokat is, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba, és nem éltek az oltás lehetőségével – üzente a Kormányzati Tájékoztatási Központ.