Éjfél körül érkezik az afgán mentőakcióban résztvevő első magyar gép

Éjfél körül érkezik az afgán mentőakcióban résztvevő első magyar gép

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatót tart az afganisztáni fejleményekkel kapcsolatban Budapesten, a minisztérium épületében 2021. augusztus 22-én (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap az esti órákban, várhatóan éjfél körül Budapestre érkezik Afganisztánból a mentőakcióban résztvevő első magyar repülőgép – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap. Az MTI által idézettek szerint a repülőgéppel érkező embereket „a magyar honvédek a halálból mentették ki”. Nagy részük afgán, jelentős részük pedig magyar és amerikai állampolgár.

Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség parancsnoka a szombati rendkívüli kormányinfón azt mondta, hogy az afganisztáni kimenekítési missziót jóváhagyta, ennek végrehajtására pedig egy különleges osztag állt fel. Tájékoztatása szerint eddig 78 főt helyeztek biztonságba, ez 10 családot jelent 30 gyermekkel. Kabultól nem messze létrehoztak egy műveleti bázist is, ahová első körben szállítják a menekítésre szoruló személyeket.

Magyar Levente azt is mondta, hogy amerikaiak tucatjait menekítik ki Afganisztánból „azzal a jelentős légi kapacitással, amelyet a Magyar Honvédség ebben a mentőakcióban rendelkezésre bocsátott”. További részleteket akkor közölnek, amikor a kimenekítettek mindegyike biztonságban lesz, a mentőakció folytatódik. Mindenesetre a kimenekítésre fordítható idő „rendkívül korlátozott”, elő fog állni egy helyzet, amikor vagy az amerikaiak mondják, hogy vége, vagy a tálibok kezdik el a „fegyvernyugvás körülményeit megváltoztatni”. – Nem mindegy, hogy addig hány embert tudunk biztonságba helyezni. Magyar állampolgárokról és a magyar honvédek bajtársaivá vált afgánokról van szó – mondta az államtitkár, megjegyezte: „ennyit egyébként arról a vádról, hogy Magyarország és a magyar kormány humanitárius szempontokra érzéketlen”.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy, péntek délutánra hívta össze a NATO főtitkára a tanács miniszteri ülését, amelyen ő helyettesítette Szijjártó Péter külügyminisztert. A NATO ezekben a napokban éli át hetven éves fennállásának legsúlyosabb válságát – jelentette ki Magyar Levente, aki úgy fogalmazott: az ülés összehívása tökéletesen felesleges is volt, hiszen mint halottnak a csók, utólag semmit nem tudunk javítani az afganisztáni helyzeten, azon a fiaskón, amit a Nyugat éppen ezekben a napokban elszenved. Ezt se meg nem történtté, sem mérsékelni nem lehet most már. Egyedül a következmények elhárításáról tudunk beszélni – mondta az államtitkár, hangsúlyozva: az első és legfontosabb feladat az emberi életek mentése.

Egyúttal elfogadhatatlannak nevezte a kabuli reptéren kialakult helyzetet, hogy számos, kimenekítésre jogosult afgán állampolgár a tálibokon átverekedve magát elér a reptérre, de ott az amerikaiak feltartóztatják őket arra hivatkozva, hogy meg van telve a repülőtér. – Ezt nem tudjuk elfogadni – szögezte le az államtitkár. Az amerikai külügyminiszternek így már pénteken mondta, hogy mindent eszközt vessenek be annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon és szombaton észlelték azt, hogy elkezdték a magyar repülőgépekre igyekvő magyarokat és a velük szövetséges afgánokat szivárgásszerűen átengedni.

Az államtitkár jelezte, dolgoznak azon az amerikaiakkal, hogy az emberek felgyorsult beengedése a kabuli reptérre fennmaradjon.

A NATO-ülésen felvetették azt is, hogy minden egyes Afganisztánnal határos országgal haladéktalanul fel kell venni a kapcsolatot, Európa biztonsága érdekében együtt kell működni velük, „akármit is gondolunk róluk”. A tálibok „elkezdték kivillantani a foguk fehérjét”, Afganisztánból tömegek fognak Európa felé megindulni. Ezt csak úgy tudjuk kezelni, ha a helyszínen nyújtunk segítséget, először is azzal, hogy nem engedjük az embereket koordinálatlanul rázúdulni Európára - fogalmazott az államtitkár.