Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus

76 éves korában, 2022. december 3-án elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, volt miniszterelnöki főtanácsadó. (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden gyerek lakjon jól! alapítvány kuratóriumi elnöke – értesült a Mandiner.

Hegedüs Zsuzsa szombat reggel hét órakor hunyt el — erősítette meg a tényt Mandinernek az ismert közéleti személyiség rokona.

Hegedüs Zsuzsa 1969-ben szerzett bölcsészdiplomát az ELTE-n, 1975-ig a Pénzügykutatási Intézet tudományos munkatársaként dolgozott. A 70-es években Párizsba emigrált, ott szerzett szociológusi diplomát. Franciaországban és Nyugat-Európában az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, majd a kialakuló globális, önkreatív társadalom elméletét dolgozta ki. Fontosabb publikációi ezekben a témakörökben jelentek meg franciául, angolul és olaszul. 

A rendszerváltozás után az SZDSZ szellemi holdudvarához tartozott, a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom alapítója volt. A 2000-es években a 2006 októberi 23-i események után a Gyurcsány Ferenc vezette MSZP-SZDSZ kormány kritikusa lett. Az Orbán-kormányok alatt miniszterelnöki főtanácsadó volt, kivette a részét a jobboldal romaintegrációs politikájából.

Hegedűs Zsuzsa 2009-től kuratóriumi elnöke volt a Minden gyerek lakjon jól! Alapítványnak, amely Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistérségében élő családok élelmiszer-előállításához nyújt segítséget.

Mint emlékezetes, Orbán Viktor tusványosi beszéde után, 2022 nyarán mondott le tisztségéről. Hegedüs Zsuzsa a kormányfő nyári tusnádfürdői beszédét „a fajok keveredéséről” nyilvánosan elítélte, „tiszta náci beszédként” jellemezte.

Hegedűst a távozásról bejelentése után szinte azonnal támadni kezdte a NER szellemi holduvara: Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Facebook-posztban kommentálta a döntést. „Nem nagy veszteség: lemondott az elmúlt években a munka helyett inkább a pénzszóró botrányoktól hangos Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde miatt, amit Gyurcsányhoz hasonlóan „nácinak” minősített” – írta az ügy kapcsán kormányközeli elemző. Deák Dániel a pénzszórást említve minden bizonnyal arra a néhány évvel ezelőtti esetre célzott, amikor a DK kiderítette, szerintük közpénzen három alkalommal, hozzávetőlegesen 74 ezer forintért vásárolt luxuskozmetikai cikkeket a tanácsadó, illetve majdnem 100 ezer forintot költött drága alkoholos italokra. 

Hegedüs később visszakozott a lemondásból, miután Orbán azt mondta, van, hogy félreérthetően fogalmaz. A szociológus szerint ezzel lemondása okafogyottá vált, és elfogadta a miniszterelnök magyarázatát, ám már mindenképpen mennie kellett, mert már szóltak neki, hogy ki kell pakolni az irodájából.

Orbán Viktor szombat délután, 5 óra előtt néhány perccel Facebook-oldalán búcsúzott a szociológustól. – Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled! – írta a kormányfő.