Előválasztás: új időpontot kell kérniük azoknak, akiknek ma nem sikerült az online azonosítás

Előválasztás: új időpontot kell kérniük azoknak, akiknek ma nem sikerült az online azonosítás

Előválasztási sátor a Bikás parkban

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Óriási előkészítő munka után ma reggel hat órakor indult az előválasztás és egészen délelőtt 10 óráig rendben működött a rendszer. Ezután történt valami. Szervereink instabillá, majd elérhetetlenné váltak, pedig a nagy érdeklődés ellenére csak töredékét használták az erőforrásainknak” – írta a Facebookon Varga Máté, az előválasztás technikai lebonyolításáért felelős aHang nevű civil szervezet ügyvezető igazgatója.

Tájékoztatása szerint a szervező pártokkal közösen az elmúlt órákban minden részletre kiterjedő technikai elemzést végeztek, amely alapján teljesen világossá vált, hogy „erősödő terheléses támadások érték az előválasztás háttérrendszerét, majd 10 óra körül le is blokkolták a szerverek működését”.

Mint arról lapunk is beszámolt, alig két órával azután, hogy elindult az első magyarországi ellenzéki előválasztás, a rendszer le is állt. A szervezők először azt közölték, hogy a túl sok szavazó miatt bővíteni kell a technikai hátteret, néhány órával később azonban már támadásról beszéltek. Végül a biztonságos lebonyolítás érdekében úgy döntöttek, felfüggesztik a voksolást, és majd csak hétfőn folytatódik a szavazás.

Varga Máté azt írta, nem alkalomszerű túlterhelés vagy jól ismert támadási formák, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélés történhetett. „Az Országos Előválasztási Bizottság és az aHang egyetlen felelős döntést hozhatott, az Előválasztás felfüggesztését, amíg rendszereink visszaállnak a biztonságos működésre. Az előválasztás 2021. szeptember 20-án, hétfőn reggel folytatódik” – tette hozzá.

Addig is néhány praktikus információt osztott meg a szavazókkal:

  • Azoknak, akiknek időpontja volt erre a hétvégére az online szavazásra, vagy akiknek nem sikerült ma az online azonosítás, azt tanácsolta, foglaljanak új időpontot hétfőtől.
  • Azoknak, akik sikeresen elvégezték a videóhívásos azonosítást, de nem érkezett meg a szavazáshoz a link, azt tanácsolta, legyenek türelemmel. Ha ugyanis megadták az időpontfoglalási oldalon az email címet és sikeresen elvégezték az azonosítást az online szavazáshoz, akkor meg fogják kapni a linket.
  • Azoktól pedig, akik a link birtokában nem tudtak szavazni, szintén türelmet kért, hétfőtől ugyanis le tudják majd adni a voksukat.

Varga Máté bejegyzésében arra is kitért, hogy az elmúlt hónapokban nem ez volt az első alkalom, hogy „szervezett online eszközökkel próbálnak árnyékot vetni” a munkájukra. Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja és megosztja a nyilvánossággal.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.