Euronews: Magyarország mégis visszakéredzkedett az uniós vakcinabeszerzésbe

Euronews: Magyarország mégis visszakéredzkedett az uniós vakcinabeszerzésbe

A már felhasznált német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina, az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina és a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina fiolái a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. augusztus 31-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Megerősítem, hogy Magyarország beszállt a harmadik uniós vakcinaszállítási szerződésbe a BioNTech–Pfizerrel  – ezekkel a szavakkal erősítette meg az Európai Bizottság egyik szóvivője, Stefan De Keersmaecker az Euronewsnak a hírt, hogy hazánk mégiscsak igényt tart a gyártó további vakcináira. 

A lap felidézte: májusban a kormány még azt mondta, nincs szükség a további Pfizer vakcinák megvásárlására, de a lap információi szerint szeptemberben a kormány már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából. Az ügy az 5 és 11 év közöttiek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá ebben a korosztályban. A fordulatról a kormány és a bizottság is hallgatott az elmúlt hónapokban, egyedül Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter említette egy novemberi kormányinfón, hogy uniós forrásokból hívnak le Pfizer vakcinát a gyermekek oltásához. Egyébként az Euronews szerint egy forrásuk egyenesen úgy fogalmazott, „Magyarország bekönyörögte magát a szerződésbe szeptemberben (…). Kellett a többi ország jóváhagyása is ehhez, ez egy csendes Canossa-járás volt”.

Azt, hogy az 5 és 11 éves korosztály számára kidolgozott Pfizer oltóanyagból a magyar kormány mégis rendel, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a november 11-i kormányinfón elismerte a Telex.hu kérdésére. Igaz, utalt arra, hogy a legutóbbi Pfizer-beszerzés, (amiből Magyarország jelezte a kimaradását), tulajdonképpen csak a felnőtt adagok szállítására vonatkozott volna.

Orbán Viktor pedig már a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában közölte, hamarosan indulhat indulhat a gyermekek oltása, hiszen december 20-án érkezik Magyarországra az első szállítmány az 5–11 éveseknél bevethető vakcinából.

A kormányfő által elmondottakból az is valószínűsíthető, hogy Magyarország nem csak a gyermekeknek szánt Pfizerből, hanem a felnőttadagokból is hívna le tételeket jövőre. Orbán ugyanis kétmillió vakcináról beszélt, ennyi adagra pedig valószínűleg nem lesz szükség a gyermekek beoltásához.