Fővárosi vizsgálóbizottság foglalkozik „az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével”

Fővárosi vizsgálóbizottság foglalkozik „az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével”

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Arról is döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, hogy vizsgálóbizottságot állít fel, hogy utánajárjanak, „hogyan juthatott Schadl György áron alul több értékes V. és VII. kerületi ingatlanhoz” – írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

A főpolgármester emlékeztettet, hogy múlt héten kezdeményezte az ellenzéki pártok fővárosi frakcióvezetőinél, hogy a közgyűlés elé terjesszék, álljon fel egy fővárosi vizsgálóbizottság.

„Ideje, hogy a kamu Városháza ügy után a valódi ügyekkel foglalkozzunk, még akkor is, ha ez a fideszes képviselőknek és polgármestereknek nem tetszik. Kezdeményeztem ma továbbá, hogy a Főváros éljen elővásárlási jogával, hogy megmenthessük azokat az ingatlanokat, amelyeket az 5. kerület még nem adott oda bagóért valamelyik havernak. Megmentjük a belvárost a végrehajtói maffiától, nem hagyjuk, hogy az ilyen Schadl-félék rátegyék a kezüket a főváros értékeire” – fogalmazott.

Közgyűlési beszédében elmondta, hogy Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar előzetesben lévő vezetője 2019-ben nyolc ingatlant vásárolt meg a VII. kerületi önkormányzattól a választás előtt néhány hónappal. Úgy hogy egyedüli vevő volt. Szerinte az V. kerületi önkormányzat nevében eljáró ügyvéd mindent megtett, hogy a főváros ne tudjon élni elővásárlási jogával. Mint mondta, rengeteg ingatlaneladás történt, ami szoros összefüggésben van „az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügyével”.

Niedermüller Péter (DK) VII. kerületi polgármester szerint az ingatlaneladások összefüggésben vannak a kormány igazságügyi államtitkárát is érintő korrupciós üggyel, és meg kell érteni, hogyan tudott egy ilyen rendszer működni.

A közgyűlés úgy döntött, felállítja a héttagú bizottságot Niedermüller Péter vezetésével. A testületnek a közgyűlés márciusi ülésén kell beszámolnia, a bizottságba a Fidesz–KDNP nem delegált tagokat. A bizottságnak meg kell vizsgálnia az önkormányzatok ingatlanértékesítési pályázatait, hogy megfelelnek-e a felelős vagyongazdálkodás előírásainak, nyilvánosságuk és a pályázati határidők hossza megfelelő-e, továbbá az ingatlanértékesítésekről szóló döntések nyilvánossága megfelelő-e. Azt is vizsgálnia kell, hogy az önkormányzatok az elővásárlási jog gyakorlása tekintetében a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményei szerint jártak-e el.

A közgyűlés többsége még a vizsgálóbizottság felállítása előtt úgy döntött, él elővásárlási jogával nyolc V. kerületi ingatlan - raktár, üzlethelyiség - esetében, 850 millió forintért.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület Fidesz–KDNP-s polgármestere közölte: a főváros vezetése a „zűrös ügyekről” akarja elterelni a figyelmet a vizsgálóbizottsággal, és kérdésesnek nevezte, hogy a főváros gyakorolhat-e felügyeletet a szuverén önkormányzat felett. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint nagy tévedés, hogy a főváros a független V. kerület gyakorlatát kívánja vizsgálni, és felvetette, hogy így akár nemzetközi ügyekben „vagy űrkutatási ügyekben” is vizsgálódhatnának. Úgy vélte, a bizottság létrehozása arról szól, hogy a városvezetés „meg akar szabadulni a Városháza-ügy terhétől”, az egyfajta „revansnak” tekinthető, és felvetette, miért nem a VII. kerület vizsgálja a korábbi önkormányzat ingatlanértékesítéseit, hiszen neki lenne erre kompetenciája. Wintermantel Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint egyik kerület esetében sincs joga vizsgálódni a fővárosnak, és elképzelhetetlennek nevezte, hogy egy másik önkormányzat ügyeibe ilyen szinten beavatkozzon a főváros. A politikus azt firtatta, ha a Schadl-ügy miatt akarja a kerületi ingatlanértékesítést vizsgálni a főváros, akkor vajon a Schadl-ügyben érintett egyetemek vizsgáztatási gyakorlatát is vizsgálni fogják-e. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester dicséretesnek nevezte a főpolgármester beismerését, hogy „viszontválasz” a bizottság felállítása. A politikus „a legsötétebb demagógia felé tett lépésnek” nevezte a bizottság felállítását.

Karácsony Gergely a Városháza-ügyben zajlott múlt heti meghallgatásán beszélt először arról, hogy azt javasolja, folytassanak a Völner-ügy és a „végrehajtói maffia” kapcsán vizsgálatot egy új bizottságban, hogy van-e összefüggés köztük és az egyes fideszes kerületek ingatlaneladásai között, ugyanis több kormánypárti kerülettől is jutott ingatlanhoz Schadl György, a végrehajtói kamara korrupciógyanúba keveredett elnöke.