G7: Nem elfogyott, hanem megromlott több tízezer Szputnyik vakcina

G7: Nem elfogyott, hanem megromlott több tízezer Szputnyik vakcina

Oltáshoz előkészített Szputnyik V koronavírus elleni vakcinák a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 8-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint kétmillió Szputnyik vakcina érkezett hazánkba, a mai napig azonban ebből valamivel több mint 1,8 milliót adtak be – erről ír a G7 az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adataira hivatkozva. Mert bár itthon nem tették közzé, hogy melyik oltóanyagból mennyit adtak be, a nemzetközi szervnek ezt jelenteni kellett.

Mindez azért is érdekes, hiszen jó ideje az a kormányzati kommunikáció, hogy a Szputnyik elfogyott.

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az utolsó 200 ezer Szputnyik (második komponens) május 11-én érkezett Magyarországra, és mivel az orosz oltóanyagnak hat hónap a szavatossági ideje, ezért november első felében ez akkor is lejárt, ha az utolsó 200 ezret csak közvetlenül a szállítás előtti napokban gyártották.

Mindenesetre a 90 százalékos felhasználás egyáltalán nem számít rossznak, és vitathatatlan, hogy a Szputnyiknak köszönhetően olyan időszakban sikerült gyorsítani a magyar oltási programon, amikor nyugati vakcinából még nem volt elég. Vagyis életeket sikerült megmenteni az orosz oltóanyagnak köszönhetően.

Címkék: Szputnyik