Hadházy Ákos elmondta: olyan megoldásokon dolgoznak, amik feles többség esetén is lehetővé teszik a felelősségre vonást

Hadházy Ákos elmondta: olyan megoldásokon dolgoznak, amik feles többség esetén is lehetővé teszik a felelősségre vonást

Hadházy Ákos (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Márki-Zay Péter arra kérte fel, hogy ha győznek a választáson, tárca nélküli miniszterként irányítsa az újonnan felállítandó korrupció elleni ügynökség vagy hivatal munkáját – mondta Hadházy Ákos a Partizán ’60 című, új műsorában vasárnap. A tervek szerint nem lesznek nyomozati jogkörei az új hivatalnak, a tevékenységének két fő csapásiránya lesz: egyrészt törvényalkotó-koordináló munka, olyan jogszabályokat alkotva, amik megnehezítik a korrupciót, másrészt a jogi felelősségre vonás a korábbi ügyekben.

Elmondta, hogy olyan megoldásokon dolgoznak, amik feles többség esetén is lehetővé teszik a felelősségre vonást, még abban a kezdeti időszakban is, amikor Polt Péter fideszes legfőbb ügyész még biztosan a székében marad. Az egyedi ügyekben az új hivatal nem nyomozhat majd, de az állami dokumentumokba, szerződésekbe betekinthet majd és beszámoltathatja a korrupciós ügyek kinyomozására alkalmas bűnüldöző szerveket.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne a sikeres működés egy ilyen szervezet esetében, Hadházy azt mondta, az jelentené a sikert, ha a mostani politikusok, akik felelősek a korrupciós ügyekért, bíróság elé kerülnek, akár miniszteri szinten is. Szerinte elég sok miniszter lehet érintett, akár Pintér Sándornak vagy Kásler Miklósnak is van annyi a rovásán, hogy bíróság elé kerüljenek. Az ilyen esetek jogi megalapozottságán kell majd dolgoznia az új korrupcióellenes szervezetnek – mondta.

Márki-Zay Péter már a héten, a Magyar Hangnak adott interjúban beszélt arról, hogy „tárca nélküli miniszteri poszton Hadházy Ákos nagyszerűen tudná felügyelni” a korrupció elleni küzdelmet – mondta akkor. Kérdésre válaszolva hozzátette, reméli, hogy a pártok elfogadják. „A választók Hadházy Ákosról elhiszik, hogy sem jobbra, sem balra, sem kormányon, sem ellenzékben nem fog eltűrni korrupciót” – indokolta a választást.

(via 444, 24.hu)