Hernádi Zsolt: Azt remélem, hogy senki nem akarja a jövőnket „megenni”

Hernádi Zsolt: Azt remélem, hogy senki nem akarja a jövőnket „megenni”

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója 2021. szeptember 20-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem bontottak pezsgőt és fergeteges bulit se csaptak a MOL-nál annak hallatára, hogy a kormány július 1-ig meghosszabbította az alapvető üzemanyagok 480 forintos literenkénti ársapkáját – erről beszélt a cég elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt a Telexnek adott szerdai interjújában.

Hernádi elmondta, értik, hogy a magas energiaárak miatt lépnie kellett a kormánynak. – Ne felejtsük, egy magyar háztartásban sokkal nagyobb részt visz el a rezsi, mint egy nyugat-európaiban, akár a három-négyszeresét is. Ha a részvényeseknek csak rövid távú érdekeik lennének, akkor kiabálnunk kellett volna, de hosszú távon, és ha az egészet nézzük, akkor a kormányt igazából nem érheti kritika. Feltéve persze, ha az ársapka csak átmeneti marad, azt a célt szolgálva, hogy csillapítsa az árak sokkszerű emelkedését – fejtette ki.

A felvetésre, hogy mennyire lehet komolyan venni, hogy július elsején véget ér a benzinárrögzítés, azt felelte: mindig bízik abban, amit Gulyás Gergely mond, és ő július 1-i határnapról beszélt. – Nekünk amúgy is sok különadónk van, kiskereskedelmi adó, Robin Hood-adó, egyebek. A kiskereskedelmi adóból ráadásul jóval nagyobb részt vállalunk, mint mások. Azt remélem, hogy senki nem akarja a jövőnket „megenni”. A mi beruházásaink masszívan hozzájárulnak a GDP-hez. Ha elveszik a pénzünket, nem tudunk beruházni, fejleszteni. Közép-európai cégként máshol is van felelősségünk, egyetlen ország sem viheti el a forrásainkat – válaszolta Hernádi Zsolt.

Később arra is kitért, ha kőolajembargó lenne, akkor újra kell szervezni a kereskedelmi, logisztikai és technológiai folyamatokat. Bár még ebben az esetben is tudnának működni, de csak jóval kisebb mennyiséget tudnának legyártani, ami állandó gázolajhiányhoz vezetne. – Az alternatív kőolajok bedolgozása esetén technológiai okokból a dunai finomító 20 százalékkal, a pozsonyi 30 százalékkal kevesebb terméket tudna előállítani. Óriási számok ezek. Tudom, hogy ez gyengének tűnő érv, amikor háborús áldozatok vannak, de mindenkinek muszáj megértenie, hogy ez egy komplex kérdés, amire nincs egyszerű válasz – vélekedett.

A teljes interjú Hernádi Zsolttal itt olvasható.

Címkék: Hernádi Zsolt, Mol