Hiába a beruházási stop, Mészárosék milliárdokért építhetnek

Hiába a beruházási stop, Mészárosék milliárdokért építhetnek

Az új sportcsarnok látványterve. Forrás: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben országszerte sorra halasztják el iskolák és utak építését a „rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése” miatt, egy több mint 40 milliárd forintos sportberuházás mégis elkezdődhet. A Zalaegerszegen épülő sport- és rendezvénycsarnok 4000 fő befogadására lesz alkalmas, a régi csarnokot lebontják. A kivitelező az ország leggazdagabb emberének, Mészáros Lőrincnek az érdekeltsége, a ZÁÉV lesz – írja az Átlátszó.

A komplexum 15 052 négyzetméter nettó mérettel valósul meg, négy szinten, mintegy hatszáz parkolóhellyel. A kiírásra két cég jelentkezett: a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. Utóbbi 45 985 471 614, míg előbbi 42 787 953 166 forintos ajánlatot adott, így az ZÁÉV lett a befutó.

A lap emlékeztet, a kormány közlései szerint a folyamatban lévő beruházásokat befejezik („torzó nem maradhat az országban”), de a még el nem kezdett projekteket a gazdasági helyzet miatt felfüggesztik. A Mészáros Lőrinchez kötődő cég a jelek szerint kivételt képez. 

Frissítés: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a Facebookon jelezte, hogy „A közbeszerzési eljárás eredménye valóban megjelent a Közbeszerzési Értesítőben, hiszen ezt a jogszabályok alapján közzé kell tenni, de természetesen ez a nagyberuházás sem fog elindulni forrás hiányában.” Ezt azért érdekes – teszi hozzá az Átlátszó –, mert a többi beruházásnál – hiába volt nyertes ajánlattevő – „eredménytelenül zárult” felirattal jelent meg az eredményről szóló tájékoztató a TED-en, itt viszont semmi utalás nem történt arra, hogy a beruházás nem valósul meg.