Hvg: Saját kérésére távozik a hírszerzés vezetője

Hvg: Saját kérésére távozik a hírszerzés vezetője

Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok, az Információs Hivatal elemző és tájékoztató főigazgató-helyettese átveszi a tábornoki kinevezéséről szóló okmányt Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2018. november 9-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrég benyújtotta lemondását Bunford Zsolt, az Információs Hivatal (IH) vezetője, akit még 2020 végén neveztek ki főigazgatónak – értesült a hvg.hu. Távozásában a lap információi szerint szerepet játszott, hogy a kormányzat elégedetlen volt a hírszerzés teljesítményével. Igaz, már elődje, Czukor József is csak két évet húzott le főigazgatóként.

Emlékeztettek: a hírszerzés szerepe jelentősen megnőtt az ukrajnai háború kitörése óta, és a lap szerint azt is az IH „bakijaként"” könyvelte el a felsőbb politikai vezetés, hogy még egy nappal a háború kitörése előtt is arról tájékoztatták Orbán Viktort, hogy nem lesz háború.

A hvg.hu úgy tudja, Bunford Zsolt helyére az Alkotmányvédelmi Hivatal eddigi műveleti főigazgatóhelyettese, Oláh Krisztián lép, akit információjuk szerint szerdán már meg is hallgatott a parlament nemzetbiztonsági bizottsága.