Idén már 450 millió forintba kerül a köztévés bemondók frizurája és sminkje

Idén már 450 millió forintba kerül a köztévés bemondók frizurája és sminkje

Sutdió a közmédia Kunigunda úti gyártóbázisán 2020. március 15-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen nettó 450 millió forintot fizet az MTVA a képernyős munkatársaknak nyújtott fodrász, sminkes és stylist szolgáltatásokért – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből. A közmédia által kötött keretszerződés 12 hónapra szól, és igény szerint további 6 hónappal meghosszabbítható. Ez azt jelenti, hogy az MTVA-s munkatársak megjelenése naponta nettó 1,2 millió forintjába kerül majd az adófizetőknek.

A nyilvánosan is megismerhető részletek alapján, az MTVA vezető stlyist tanácsadóra és stylistokra, öltöztetőkre, sminkesekre, napi és eseti fodrászmunkákra is igényt tart. A szerződés 140 képernyős munkatárs ellátásával számol, melyből átlagosan naponta 40-en kamera elé is kerülnek, az MTVA pedig mellettük napi 30-40 vendéggel is kalkulál. A munkát egy több mint harminc fős szépészeti stáb végzi majd – csak fodrászból 13-ra lesz szükség a Kunigunda utcában.

A megbízást – nem meglepő módon – idén is a Make-Up Team nevű cég nyerte: a Kft 2016 óta viszi el sorozatban a közmédia ilyen tendereit, tavaly és idén pedig már meghívásos keretben indult és győzött a pályázaton. A cég ugyanakkor évről évre drágábban dolgozik: míg 2016-ban 178 millió forintért vállalták a feladatot, 2021-ben már 350 milliós szerződést kötöttek a médiaszolgáltatóval (ami aztán egy módosítás során 385 millió forintra emelkedett).

Mikrovállalkozás, amit a NAV is piszkált

Az ügy érdekessége, hogy a Make-UP-Team egyébként hivatalosan mikrovállalkozásnak számít: az Opten cégadatai szerint jelenleg öt állandó alkalmazottjuk van, miközben éves szinten 200-210 milliós nettó árbevételt könyvelhetnek el. Szintén az Opten adatbázisából tudtuk meg azt is, hogy a vállalkozás ellen 2015 és 2021 között 15 alkalommal rendelt el bírósági végrehajtást a NAV hátralékkezelési részlege. Igaz ezeket az eljárásokat aztán minden esetben rövid időn belül megszüntették.

A megbízással és a cég működésével kapcsolatban telefonon kérdeztük volna Rafai Attila ügyvezető-tulajdonost, ám amikor megtudta, miért keressük, szűkszavúan csak annyit mondott, hogy az MTVA sajtóosztálya az illetékes – ezek szerint saját cégügyeinek megválaszolásában is. A biztonság kedvéért írásban is megkerestük Rafait és az MTVA-t. Egyebek mellett azt is szeretnénk megtudni, hogy idén mennyiért dolgozik a közmédiának a Make-Up Team által kirendelt vezető stylist. A 2021 novemberében megkötött szerződésük szerint ugyanis a stlyst-vezér havi 4,3 millió forintért dönthette el, hogy nézzenek ki a köztévé munkatársai. Ha bármelyik fél válaszol megkeresésünkre, frissítjük cikkünket.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.