Jámbor András: Segített volna, ha nem az utolsó héten kerülnek ki a jelöltünk plakátjai

Jámbor András: Segített volna, ha nem az utolsó héten kerülnek ki a jelöltünk plakátjai

Jámbor András

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az áprilisi országgyűlési választás eredménye miatti apátiával is összefüggésben lehet az, hogy a négyből három fővárosi körzetet elveszített a vasárnapi időközi választásokon az ellenzék – erről is beszélt lapunknak Jámbor András. A VIII. kerület parlamenti képviselője – aki maga is kampányolt az ott induló, ám végül elbukó jelölt mellett – nem optimista abban a tekintetben, hogy hamarosan összeszedné magát az ellenzék.

Négy fővárosi kerületből háromban a Fidesz-KDNP jelöltje győzött a vasárnapi időközi önkormányzati választásokon. Csupán a IV. kerületben, Újpesten győzött a szövetségre lépett ellenzék által támogatott jelölt. Vasvári László a szavazatok 47 százalékát begyűjtve győzte le a kormánypárti Drabant Fruzsinát (40 százalék). Az V., a VII. és a VIII. kerületben egyaránt vereséget szenvedtek az ellenzéki indulók. A választási részvétel valamennyi önkormányzati választókerületben 20 százalék körül mozgott. Ezek a vereségek ugyan nem rendezték át érdemben az érintett kerületi képviselő-testületek erőviszonyait, de Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is megkongatta a vészharangot. Arról írt ugyanis az eredmények alapján, hogy „az ellenzéki szavazók távolmaradásukkal büntették az ellenzéki pártokat azért a teljesítményért, amit április 3-a óta produkálnak”.

Jámbor András, a Párbeszéd frakciójában ülő országgyűlési képviselő szerint nem vitatható, hogy a Fidesz KDNP nyert a VIII. kerületben is, amely különben az ő országgyűlési választókerületéhez tartozik. Ám az eredmény kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz a 2019-es szavazatainak a felét kapta, az ellenzék pedig körülbelül a harmadát a körzetben. Szerinte emiatt sem stimmel Kocsis Máté fideszes frakcióvezető – korábbi józsefvárosi polgármester – állítása, miszerint kétharmados jobboldali győzelem született Józsefvárosban, hiszen a kerületnek egy kis részén, az 5-ös egyéni választókerületben tartották a választást (erről a fideszes képviselő a közösségi oldalán írt). Jámbor András úgy véli, az ellenzéki induló Pityó László jó, elkötelezett, sokat dolgozó jelölt volt. Ezért bízik benne, hogy 2024-ben is elindul a választókerületben.

A kampányt segítő képviselő a tapasztalatokról azt mondta, hogy a kopogtatások alkalmával keveseket találtak otthon. Szerinte a vasárnapi 35 fokos meleg is távol tarthatott embereket. Ám úgy sejti, hogy akik azt mondták, elmennek szavazni, közülük végül nem mindenki tette ezt meg. – Azt gondolom, hogy ebben a magatartásban van jelentősége annak, hogy milyen erőt vagyunk képesek jelenleg felmutatni országos szinten, és milyen képet mutatunk ellenzékként magunkról. Noha én nem vagyok egyik pártnak sem tagja, mégis értem, hogy a politikai közösségeknek egy ilyen országgyűlési választási vereség után először össze kell szedniük magukat. Ám az áprilisi választásnak nem az volt az üzenete, hogy az ellenzék ne működjön együtt – jegyezte meg, utalva a belső konfliktusokra.

Jámbor András szerint meg kell vizsgálni, hogy mi nem működött a kampány során. De nem csak azt, hogy miért nem mentek el a választók szavazni, hanem azt is, hogy mit rontottak el. A hibákra vonatkozó felvetésünkre azt felelte: Józsefvárosban az is nagy segítség lett volna, ha nem az utolsó héten kerülnek ki a jelöltjük plakátjai az utcákra.

Szerinte az, hogy ennyire kevés ellenzéki szavazó ment el a VIII. kerületi körzetben szavazni – 278 voks érkezett Pityó Lászlóra, Gondos Juditra 489 –, az áprilisi országgyűlési választás eredménye miatti apátiával is összefüggésben van. – De egyetértek Karácsony Gergely főpolgármesterrel is. Szerintem is fel kellene tudnia mutatni valamilyen eredményt az ellenzéki pártoknak és képviselőknek. 84 nappal a választás után alternatívát még nem tudunk mutatni, de legalább a közös alternatívakeresésben kellene valamilyen eredménynek lenni – fogalmazott.

Jámbor András viszont nem optimista abban a tekintetben, hogy vajon az ellenzék őszre képes lesz-e időközi választási sikereket felmutatni. – 2018 júniusában az ellenzék az összes időközi választást elveszítette, Budapesten is. Szeptemberben viszont mindet megnyerte. Ezért azt gondolom, hogy szeptemberben fogjuk látni, hogy az áprilisban elszenvedett vereség után milyen szinten tudott talpra állni. Nem vagyok abban biztos, hogy azt fogjuk látni, amit négy évvel ezelőtt – jelentette ki.

Nagy Attila Tibor: a belső viták bénítóan hatnak 

Nagy Attila Tibor politikai elemző lapunk érdeklődésére arról beszélt, hogy meglepő volt számára, hogy milyen fölénnyel győztek Józsefvárosban és Erzsébetvárosban is a kormánypárti jelöltek (VII. kerület: Ripka András (Fidesz, 46 százalék); Jenei Kevin (ellenzék, 28 százalék); VIII. kerület: Gondos Judit (Fidesz, 63 százalék) Pityó László (ellenzék, 36 százalék)). – Az időközi választások eredményeiből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de ezek az arányok jelzésértékűek. Azt mutatják, hogy az ellenzék még mindig a sebeit nyalogatja április 3-a után, jól láthatóan nem tudott még felállni a sokkból – magyarázta kérdésünkre.

Az alacsony részvételi arányról az elemző azt mondta, az már kevésbé lepte meg, mivel önkormányzati, időközi választást tartottak, amelyen mindig alacsonyabb a választói aktivitás, hiszen „nem a kormányváltás volt a tét”. Ehhez jött még az ellenzék veresége utáni apátia, illetve a nyár, amely szintén nem segítette az aktivitást.

Nagy Attila Tibor szerint azonban mivel az ország számos pontján tartottak választást, köztük olyan nagyvárosokban, mint Szeged, Nyíregyháza és Eger, lehetőség van óvatos országos kitekintésre. Ezen megyeszékhelyek egy-egy önkormányzati választókerületében is a Fidesz győzött magabiztosan. Ezek és a fővárosi eredmények alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy láthatóan bénítóan hatnak az ellenzék megítélésére a választási szereplése mellett a pártok egymással folytatott vitái is. Mint mondta, fontos tanulság, hogy a választók nem jutalmazzák a széthúzást.

Úgy véli, az ország jelenlegi gazdasági helyzete, főként az infláció teret most nyit az ellenzéknek, egyúttal pedig csökkenhet a kormánypártok népszerűsége. Az ellenzék jelenlegi állapota miatt azonban számára kérdéses, hogy tudnak-e élni az ebből fakadó lehetőséggel.