„Január előtt a miniszterelnök nem foglalkozik az államfő-választás ügyével”

„Január előtt a miniszterelnök nem foglalkozik az államfő-választás ügyével”

Áder János köztársasági elnök a Három Tenger Kezdeményezés elnevezésű, kétnapos csúcstalálkozón Szófiában 2021. július 9-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január előtt Orbán Viktor miniszterelnök nem foglalkozik az államfő-választás ügyével – közölte az ATV.hu érdeklődésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A portál amiatt érdeklődött, mert a Népszava csütörtöki reggeli cikke szerint várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti (EP) képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódjául.

Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én jár le, és az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra. Az alkotmány szerint a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani. Bár az Országgyűlés parlamenti választás előtt már nem szokott ülésezni, Áder János utódát 2022 márciusában vagy áprilisában megválasztják.

Eközben ismét megpróbálkozik az MSZP-ből kizárt, jelenleg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció jelöltjeként aposztrofált Molnár Gyula azzal, hogy csak a jövő tavaszi választás után szülessen döntés a következő köztársasági elnök személyéről. Mindezt egy alaptörvény-módosítás segítségével próbálja elérni.

 

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.