Kémkedés miatt vehették őrizetbe a Mathias Corvinus Collegium egyik vendégoktatóját

Kémkedés miatt vehették őrizetbe a Mathias Corvinus Collegium egyik vendégoktatóját

John Laughland

Fotó: Youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Őrizetbe vették a Mathias Corvinus Collegium (MCC) egyik vendégoktatóját, John Laughland brit politikatudós-történészt. Erről ő maga számolt be, írására Panyi Szabolcs, a Direkt36.hu újságírója hívta fel a figyelmet közösségi oldalán. Laughland azt írta, hogy október 7-én a Gatwick reptéren vették őrizetbe a késő esti órákban. Később kiengedék, de a számítógépét elvették tőle.

Panyi Szabolcs szerint John Laughland a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója, euroszkeptikus konzervatív politikatudós. Rámutatott, hogy Thierry Baudet, a szélsőjobboldali párt vezetője szerint Laughlandot azzal gyanúsítják, hogy Oroszországnak kémkedik. Erről egy interjúban beszélt a pártvezér.

A holland NRC szerint Laughland épp Magyarországról utazott Nagy-Britanniába, amikor a brit terrorellenes hatóság emberei lekapcsolták – írta Panyi.

A történész éppen ebben a félévben vendégoktatója a Mathias Corvinus Collegiumnak. Az MCC honlapján olvasható bemutatás szerint Laughland filozófiából doktorált az Oxfordi Egyetemen. Mint írták, munkája főként a nemzetállam és a nemzetközi intézmények, különösen az Európai Unió közötti kapcsolatára összpontosul. Közép- és Kelet-Európai érdeklődése régre nyúlik vissza: tíz éven át egy orosz történész által alapított párizsi agytröszt igazgatója volt; a politikatudós a konzervatív értékek elkötelezettje – derül ki a róla szóló ismertetőből.

Panyi Szabolcs azt is írta, hogy a brit gondolkodó visszatérő szereplője az orosz állam által finanszírozott Russia Today televíziónak.

A Mathias Corvinus Collegium néhány órával később reagált a hírekre. Azt írták, hogy John Laughland 2021. márciusában jelentkezett a vendégoktatói ösztöndíjprogramjukra, a jelentkezését követően az MCC a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján hozta meg döntését (Oxfordi Egyetemen szerzett egyetemi diploma és doktori fokozat, jelentős publikációs tevékenység, több sikerkönyv szerzője, komoly nemzetközi egyetemi oktatói és kutatási tapasztalat.) A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény, a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban – írták.