Kérdés, hogy meddig bírja Budapest költségvetése ezt az évet

Kérdés, hogy meddig bírja Budapest költségvetése ezt az évet

Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese (Fotó: Főpolgármesteri Hivatal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Költségvetési nehézségektől szenved a Fővárosi Önkormányzat. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint főként az segítene, ha a kormány utalna 14 milliárd forintot a BKV megnövekedett energiaköltségeire, illetve ha megérkezik a 12 milliárdos közösségi közlekedési normatíva. Az sem ártana, ha a kormány jóváhagyná a 34 milliárd forint beruházási hitelkérelmet (aminek egy részét előfinanszírozzák).

A rezsicsökkentés kivezetése miatt – az önkormányzatoknak ez már nem érhető el – a közintézmények energiaköltségei is megugrottak. Mindösszesen a közvilágítás 5 milliárddal, a fővárosi intézmények és a közösségi közlekedés energiaköltsége egy, illetve 21 milliárddal kerül többe a fővárosi önkormányzatnak az eredetileg tervezetthez képest – számolt be Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

„Ha az a kérdés, végig tudjuk-e csinálni ezt az évet, akkor az a válasz, hogy nem tudom” – összegzett a főpolgármester-helyettes.

A Telex beszámolója szerint mindezzel együtt sem enged a Karácsony Gergely főpolgármester által bejelentett időseknek és rászorulóknak kihirdetett rezsitámogatásból az önkormányzat. Kiss Ambrus szerint ez társadalmi kötelességük a rezsicsökkentés részleges kivezetése után.

Viszont spórolnak is: rövidebb ideig lesz díszkivilágítás a városban.

Szóba került az is, hogy az ENSZ menekültügyi szervezeteinek becslése szerint 43 ezer ukrán menekült tartózkodik Budapesten. Ehhez képest a főváros által fenntartott szálláshelyeken 300-an vannak, és a BOK-csarnokban kialakított központi tranzitváróban sincs nagy forgalom. Ez a 43 ezres szám őket is megdöbbentette, mondta Kiss Ambrus.