Ki akart rúgatni egy bírót a Völner-ügy kulcsembere

Ki akart rúgatni egy bírót a Völner-ügy kulcsembere

Bonyolult ügy. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke irodájához a bejutást segítő tábla (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Völner-ügy kulcsfigurája, Schadl György ki akart szorítani egy másik végrehajtót a praxisából, de úgy érezte, hogy egy bíró akadályozza ebben, ezért bosszúhadjáratot indított ellene – tudta meg a 444.hu a Völner-ügy nyomozati anyagaiból. A lehallgatási jegyzőkönyvek alapján elérte, hogy az igazságszolgáltatás legfelső szintjén is fogadják.

Schadl korábban a Cs-nek nevezett, büntetőeljárás alatt álló végrehajtó irodájában tanulta ki a mesterséget, a viszonyuk azonban elmérgesedett. Büntetőeljárás ide vagy oda, a már felfüggesztett Cs. végrehajtói megbízásának végleges visszavonását még Schadl sem tudta könnyen kijárni. Egy bírósági állásfoglalás akadályozta, amit a Pesti Központi Kerületi Bíróság egyik csoportvezető bírája írt, és amivel Cs. hatékonyan tudott védekezni.

A 444.hu információi szerint a bíró azzal kapcsolatban fejtette ki álláspontját, hogy mi a helyzet, ha egy végrehajtónak felfüggesztették a pozícióját, de a megbízatását még nem vonták vissza. Elszállíttathatja-e például a helyére kinevezett helyettes az irodához tartozó iratokat?

Ez annyira kiborította Schadlt, hogy 2021 júniusában több fronton is támadást intézett a bíró ellen, és megpróbálta kirúgatni. A nyomozati iratok alapján Schadl 2021. június 2-án telefonon felhívta Senyei György Barnát, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnökét, és igyekezett a felháborodását Völner Pál véleményeként tálalni. 

A leirat alapján Schadl azt is tényként közölte, hogy az OBH elnöke találkozót szervezett neki június 9-ére, reggelre a Fővárosi Törvényszék elnökével.

A leirat alapján Schadl azt állította, hogy a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter azt mondta neki, a bírót nem lehet kirúgni, de diszkomfortossá lehet tenni az életét, és vissza lehet vonni a csoportvezetői megbízását, ha ez indokolt.