Gulyás Gergely: A háborúért a felelősség Oroszországot terheli

Gulyás Gergely: A háborúért a felelősség Oroszországot terheli

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlan időben, szombat délután 13 órakor tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Elsősorban a háborúról és az úgynevezett gyermekvédelemről esett, zajlik egy esetleges Orbán-Zelenszkij találkozó előkészítése.  

A kormány a háborúval, gazdasági ügyekkel és a gyermekvédelemmel foglalkozott – mondta Gulyás a némi késéssel indult kormányinfón. A miniszter beszámolója szerint a tizedik szankciós csomagot ma fogadja el az Európai Unió Tanácsa. A kérdés az, hogy kell-e változtatni a magyar állásponton. Az országra nagy nemzetközi nyomás helyeződik, Európa sodródik a háború felé, de a kormány álláspontja változatlan: kimaradunk a háborúból, és fegyvereket nem szállítunk – szögezte le a miniszter.

A háborúért a felelős Oroszország, ők követték el az agressziót, Magyarország pedig segíti Ukrajnát – emelte ki a miniszter. Azt mondta, igyekeznek segíteni a kárpátaljai magyarokat is, de az ukránoknak is mennek humanitárius csomagok. Ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, senki nem tud nyerni – ismételte meg a kormány álláspontját, megjegyezve: „életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet.” Mint hozzátette, a Kína által szorgalmazott békejavaslat is működőképes alap lehet.

Marad a rezsicsökkentés

Ezután a gazdasági sikereket sorolta a miniszter: ma 46 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt, ami szerinte a magyar gazdaság erősségét mutatja a háborús helyzetben. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védi a rezsicsökkentés, ezt ebben az évben is fenn fogják tartani a korábban meghatározott értékhatárig. Gulyás a rezsitámogatás mellett a vállalkozások támogatását is kiemelte, emellett megjegyezte: minden évben új rekordot tudunk felállítani a hazánkba érkező külföldi beruházások esetében, és ezt a „beruházásösztönző” politikát továbbra is folytatják.

A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a hiánycsökkentés a választás évében is sikerült – mondta Gulyás. Ezt idén is tovább fogják csökkenteni, ehhez viszont szükség van extra bevételekre is, ezzel indokolva azt, hogy marad továbbra is az extraprofitadó. Az energiaszektor, a bankok, a kereskedelmi multinacionális cégek és a gyógyszeripari cégek ugyanis a magas energiaárak nyertesei, ezért nekik továbbra is lényegesen nagyobb mértékben kell hozzájárulni a költségvetéshez. Ugyanakkor a tárcavezető kifejtette: a kormány készen áll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról.

Szigorítják a gyermekvédelmi törvényt

Gyermekvédelemről is tárgyalt a kormány – tért rá a kormányinfó legfontosan mondandójára Gulyás. Amikor azt látják, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél hatalmával, és a közösségi médiában dicsekszik vele, az beteges és gyomorforgató a miniszter szerint. Orbán Viktor pénteken tárgyalt erről illetve a gyerekek genderideológiával szembeni védelméről a belügyminiszterrel. Kiderült, hogy a rendelkezésre álló információk alapján a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az említett tanárról egy fesztivál kapcsán. Gulyás elmondása szerint a tankerületi vezetőt most kirúgták.

A gyermekvédelem ügye az egyik legfontosabb kérdés – emelte ki a miniszter. Néhány számot is felsorolt a gyermekpornográfia kapcsán: az elkövetők és az ilyen jellegű esetek száma az elmúlt években növekedett, 2017-ben 120, egy évvel később 160, 2020-ban 204, 2021-ben 276 és tavaly 261 ilyen eset volt. 

A belügyminisztérium utasítása alapján ezentúl minden ilyen esetben gyors és alapos vizsgálatra van szükség, a kormánypárti frakció pedig kezdeményezni fogja a gyermekvédelmi törvény szigorítását. A kormány szerint a 39 éves pedagógiai asszisztens egyértelműen pedofil. 

Előkészület alatt az Orbán-Zelenszkij találkozó

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a külügyminiszter pénteken nyilatkozott arról, hogy zajlik a technikai előkészítés Orbán Viktor ukrajnai útjával kapcsolatban. Szerinte a nemzetközi diplomáciában olyan találkozókat bonyolítunk le, amelyeknek van értelmük, és amelyekből mind a két ország profitálhat. A magyar kormány legfőbb kritikája az ukrán vezetéssel szemben az ukrán oktatási törvényt éri, ami a magyar nyelvű oktatást korlátozza. – Az a jó, ha a magyar határ távol van az orosztól, ezért támogattuk mindig a szuverén Ukrajnát – közölte Gulyás.

Ami a svédek és a finnek NATO-csatlakozását illeti, Orbán Viktor miniszterelnök korábban jelezte: kéri, hogy az országgyűlési képviselők támogassák Svédország és Finnország felvételét a NATO-ba. Gulyás a kormányinfón odaszúrt a két országnak, több tiszteletet kérve tőlük Magyarország számára, de elárulta, hogy hogy ő is meg fogja szavazni a két állam NATO-csatlakozásának ratifikációját. Az Országgyűlés március végén szavazhat erről.

Kérdésre válaszolva beszélt a nemzeti tüzépek tervéről is, azt mondta, még nincs még döntés. Előterjesztés létezik, de a részleteket meg kell vitatni – mondta. Az exporttilalom az unión belül bizonyos esetekben értelmezhető, de hosszú távon nehezen, mert egy egységes piacról van szó – tette hozzá.