Lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról Bús Balázs

Lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról Bús Balázs

Bús Balázs, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke a Petőfi Sándor-emlékévről tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának Tükörtermében 2021. június 1-jén. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Átlátszó írta meg kedden, hogy Bús Balázs – aki Óbuda 2019 előtti polgármestere – több mint egy évig töltötte be egyszerre jogosulatlanul a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöki tisztét és a III. kerületi önkormányzatban a képviselői posztot.

A lap azzal indokolja ezt, hogy ez ellentétes az önkormányzati törvény 36. § (1) bekezdés a) pontjával, mivel az NKA alelnökség kormánytag kinevezése útján létrejött tisztség, amit ez a szabály tilt, és az NKA-ban betöltött tisztségek nem képeznek alóla kivételt.

Bús Balázs összeférhetetlen posztjai és törvénytelen juttatásai címmel Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője tartott még délelőtt sajtótájékoztatót, és későbbi, a képviselő lemondását nyugtázó Facebook-posztjában is arról ír, hogy „a fideszes Bús Balázsnak fontosabb a havi 1,7 milliós fizetése, mint az óbudaiak képviselete”.

Bús a nap folyamán két közleményt is kiadott az ügyben. Az első szerint megbízási szerződés keretében látja el a feladatát, de az Emberi Erőforrások Minisztériumával (EMMI) egyeztetnek azért, hogy az összeférhetetlenség fennáll-e. Később a Facebook-oldalán újabb közleményt tett ki, amiben közölte, jogászok megvizsgálták a kérdést, és Bús emiatt a következőre jutott:

„Az Atlatszo.hu mai cikke alapján jogászok is megvizsgálták az összeférhetetlenség kérdését. Ennek alapján a mai nappal lemondok az önkormányzati tisztségeimről (kerületi képviselő és fővárosi bizottsági tag) megszüntetve az összeférhetetlenséget.”

A továbbiakban arról ír, hogy ő a jövőben is Óbudát fogja szolgálni, majd az őt ostorozó Szabó Tímeával foglalkozik. Mint írja, „tájékoztatom – de a vagyonnyilatkozataimban is szerepel, ahonnan kinézték a jövedelmeimet – hogy óbudai tiszteletdíjamat kerületi civileknek utaltam át (többek között: Jövőbarát Alapítvány, Elveszett Állatok Alapítvány, Margit kórház). Tájékoztatom, hogy ezt a jövőben is meg fogom tenni, függetlenül attól, hogy az összeférhetetlenséget megszüntetve, képviselőségemről lemondok”.  

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.