Levélben kéri Orbán Viktor a külhoniakat, hogy szavazzanak tavasszal

Levélben kéri Orbán Viktor a külhoniakat, hogy szavazzanak tavasszal

Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. január 10-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levelet ír Orbán Viktor a határon túliakhoz és arra kéri őket, vegyenek részt a jövő tavaszi országgyűlési választáson. 

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára vasárnap délután jelentette be a Facebookon, hogy a miniszterelnök levélben fordul határon túli nemzettársainkhoz. Arra kéri őket, hogy jövő tavasszal is legyenek részesei a közös döntésnek, és adják le szavazatukat az országgyűlési választáson, egyúttal jelzi, hogy ehhez regisztrálni kell. – Levelében a miniszterelnök hangsúlyozza, hogy egy veszélyekkel teli korba léptünk, melyben csak az a nemzet lesz sikeres, amelyik képes az összefogásra – ismertette a dokumentum tartalmát a fideszes politikus.

Az is kiderült a posztjából, hogy Orbán Viktor levelét a következő hetekben fogják kézbesíteni. – Mi is tudjuk, és azok is, akik megkapják majd: összetartozunk – írta.

Dömötör Csaba egyúttal emlékeztetett, hogy 2004. december 5-e nehezen felejthető traumát jelentett a magyar nemzetpolitikában, de a kettős állampolgárság bevezetésével lezárták a népszavazás tragikus emlékét. Az elmúlt években több, mint 1,1 millió külhoni élt a lehetőséggel, és kapta meg a kettős állampolgárságot, ők pedig részt vehetnek a jövőt alapjaiban meghatározó döntések meghozatalában, így az országgyűlési választások alkalmával is kifejezhetik véleményüket.

A 2018-as országgyűlési választáson több mint 224 ezren szavaztak érvényesen levélben. A Nemzeti Választási Iroda által közöltek szerint 96,24 százalékuk a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazott. Az LMP a voksok 0,93, a Jobbik 0,91, az MSZP-Párbeszéd 0,55 százalékát kapta, a többi párt ennél kevesebbet.