Saját háziorvosát és más ismerőseit is tízmilliókkal károsította meg egy hajdúsági nő

Saját háziorvosát és más ismerőseit is tízmilliókkal károsította meg egy hajdúsági nő

Idősotthonokról szőtt mesével csalhatott ki pénzt az a nő, akinek ügyében a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon tartottak előkészítő ülést 2023. január 26-án. (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szövevényes bűncselekményben tűnt fel az a debreceni hotel, amely néhány hete az egyik kínai akkumulátorgyáros cég tulajdonába került. A szóban forgó Minerva Panziót működtető cégnek ugyanis egy olyan nő is tulajdonosa volt, akit egyebek mellett üzletszerűen elkövetett csalással és más bűncselekményekkel vádolnak. H. Róza az ügyészség szerint több jó ismerősét és háziorvosát tízmilliókkal húzta le, több ügyletében pedig az azóta kínai érdekeltségbe került hotel is fontos szerepet játszott.

Az értékes belvárosi hotelről korábban már írtunk: a kínaiak tulajdonában álló, a panzióba bejegyzett Semcorp Properties Kft. vásárolta meg – erről tanúskodik az ingatlan tulajdonlapja is –, már szobát sem lehet benne foglalni a szállásközvetítő oldalakon.

Minerva: „apartman nyugati időseknek”

A szálló ingatlanja azért is érdekes, mert mögötte egy 9 lakásos társasház kialakítása kezdődött, de a beruházó (Régió Oktatási Központ Kft.) lefújta a projektet. 2019-ben aztán egy magánszemély létrehozott egy céget Minerva Hotel Debrecen Kft. néven a panzió működtetésére. Ennek 440 millió forintért eladták – úgynevezett tulajdonjog-fenntartással – a panziót is tartalmazó ingatlant. Ebbe a szállóüzemeltetésre létrehozott cégbe szállt be H. Róza. Ő azonban saját szerepét az ügyészség szerint ennél jelentősebbnek érezte: rendszeresen ott tartózkodott, a szálló üzemeltetőjeként lépett fel, holott – ahogy írták – erre nem hatalmazta fel senki. Később a nő fia vette át a cég vezetését, de őt is kijátszhatta.

Az új cég a korábbi tulajdonossal abban állapodott meg, hogy 3 társasházi lakás értékesítéséből fizetik ki az ingatlan vételárát. Ez meg is történt. Ennek ellenére a nő egy újabb lakást is megpróbált eladni. A gyógymasszőrként dolgozó áldozatnak azt a mesét adta be, hogy jómódú, utaztatott külföldi nyugdíjasoknak alakítanak ki a szálló mögötti társasházban apartmanokat, így jól fizető ügyfélkörre tehet szert. H. Róza úgy intézkedett, hogy arról a fiának tudomása nem volt. A cég nevében el sem járhatott volna, csak a cégvezetőként alkalmazott fia, de neki is kellett volna a lakás valódi tulajdonosának hozzájárulása. A nő végül a 30 millióra lealkudott lakással egy 8 milliós előleggel húzta le a gyógymasszőr sértettet.

Ez csak egy H. Róza ügyei közül, amely miatt felelnie kell. A nőt ugyanis jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalással, nagyobb kárt okozó csalás bűntettével, magánokirat hamisítással vádolják. A Hajdúszoboszlói Járásbíróság mai tárgyalásán összesen hét különböző ügyet róttak a terhére, sértettből is akad. Az ügyek az érintett településeken – Hajdúszoboszló, Nagyhegyes – hosszú ideje képezik beszéd témáját.

Mesék az idősotthonokról

A nő terhére rótt cselekmények lényegében egy kaptafát követtek: a sértettek bizalmába férkőzött – többen régi ismerősei voltak –, jól hangzó mesét mondott és a vádirat alapján tudta, hogyan kuszálja a szálakat, hogy a milliók valahogy megérkezzenek – derül ki a vádiratból.

A sztori jobbára idősotthonok építéséről szólt, aminek többen bedőltek. Köztük volt Nagyhegyes egyik köztiszteletnek örvendő háziorvosa is. Neki azt adta elő, hogy már két ingatlant is megvásárolt Hajdúszoboszlón és Hortobágyon, és üzlettársa kivásárlásához kellene neki 3 millió forint kölcsön. A háziorvosa még aznap utalta neki a pénzt. A sztori azonban a vádirat alapján az utolsó szóig kamu volt: pénz és más feltételek sem álltak neki rendelkezésre az építkezésre. Majd újabb milliókat kért – és kapott. Az orvospárral ugyanis elhitette, hogy újabb összegért egy debreceni, nagyerdei lakás tulajdonosai lesznek. Nem lettek. Az ügyészség ebben az esetben is úgy fogalmazott: a vádlottnak sem lehetősége, sem szándéka nem volt a kölcsönök visszafizetésére.

Az idősotthonos történetnek dőlt be egy másik jó ismerőse is. Addig fűzte, míg végül egy 5 milliós kölcsönnel „beszállt az otthonalapításba”. Azzal hitegette, hogy egy egri takarékszövetkezettől kapott hitelt, majd azzal, hogy az idős férfitől több ingatlant is megvenne, és ott a majdani idősotthonban lakók rokonai és dolgozói lakhatnak majd. Ezek hatására újabb kölcsönöket, összesen 10 millió forintnál is többet biztosított a nőnek.

Kamunyugdíjasok és a Sberbank „ukrán részvényese”

Bedőlt neki több vállalkozó is. Egyiküket azzal győzte meg, hogy 100 milliós hitelt kapott, a hiányzó pénzt pedig a 30-40 férőhelyes idősotthonba jelentkezők befizetéseiből fedeznék. Ennek érdekében olyan kamu nyilatkozatokat készített, amelyekben németországi magyarok „jelentkeztek” ellátásért az otthonba. Ez olyan hihetően hangzott, hogy az ügyészség szerint a nő a vállalkozó zsebéből durván 2,5 millió forintot húzott ki.

Egy másik építőipari vállalkozónak elég volt annyit mondania: ismeri a Sberbank egyik ukrajnai „részvényesét”, bizonyos „Deák Gábort”, így kapott egy 900 milliós hitelt, és ha gondolja, neki is intéz egy félmilliós kölcsönt. A vállalkozó rá is állt, H. Róza aztán kisebb-nagyobb összegeket kért tőle a hitelügyintézés költségeire. Persze a vállalkozó nem tudta, hogy a nőnek nincsenek ilyen kapcsolatai, Deák úr pedig soha nem volt a bank részvényese, és persze hitel sem lett. Az összesen 2,8 milliós veszteség nem térült meg.

A legnagyobb összegű kárt egy hajdúszoboszlói fiatal lakástulajdonos szenvedte el. H. Róza lakásvásárlási szándékot színlelve jelent meg nála. Ekkor azonban közölte, hogy mégsem veszi meg az ingatlant, de „segít” eladni. Lett vásárló, de a vádirat alapján a pénz – színes mesék révén – végül H. Róza számláján kötött ki. A sértett azonban nagyon bízott benne: 18,5 millió forint kölcsönt is adott a nőnek. Azt hitette el vele, hogy visszafizeti úgy, hogy még 5 millió bónuszt is tesz rá.

A vádlott azonban később arra is rávette, hogy aláírjon egy papírt, miszerint neki semmi tartozása nincs a fiatal nő felé. Egyébként a korábban otthonnal, jelentős megtakarítással rendelkező sértett anyagi helyzete annyira megromlott, hogy már lakása és kenyérrevalója sem volt. Az ő bejelentett kárának összege 43 millió forint.

Részben beismert

H. Rózára az ügyészség 7 év letöltendő szabadságvesztést kért beismerés esetére. A nő – aki a vádirat-ismertetés során többször csóválta a fejét – azonban csak részben ismerte be a terhére róttakat. A tavaly február óta előzetes letartóztatásban ülő nő úgy fogalmazott: részben ismeri el vádakat és részben érzi bűnösnek magát.

Az orvosházaspár felé fennálló 10 milliós tartozást például elismerte, de állítása szerint nem tévesztette meg őket. Elismerte a masszőr felé fennálló adósságát és hasonlóan tett az ukrán bankrészvényesről szőtt kamusztorinak bedőlt vállalkozónak fennálló tartozás egy részével is.

Nem ismerte el azonban a nem létező időseknek felülő vállalkozó és a lakásával rászedett fiatal nő követelését. Miután a mai tárgyalás előkészítő ülés volt, és a csalással megvádolt nő nem fogadta el az ügyészség ajánlatát, tárgyalások és tanúmeghallgatások következnek az ügyben.

H. Róza egyébként nem vett részt a tárgyaláson, a debreceni fogdában, távmeghallgatón keresztül vett részt a bíróság ülésén. Ezért üres a vádlottak padja felvételünkön.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.