Mol-igazgató: Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van

Mol-igazgató: Mindenki csak annyit tankoljon, amennyire szüksége van

A Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójának sziluettje naplementekor, Szigetcsép felől.
(Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mindenkitől kérjük, hogy csak annyit tankoljon, amennyire tényleg szüksége van, hiszen csak így biztosítható a kellő mennyiség mindenki számára. A pánikvásárlás és a fölösleges spájzolás csak rontana a helyzeten – erről beszélt Ratatics Péter, a Mol hazai operatív működésért felelős ügyvezető igazgatója az Indexnek adott interjúban

A kérés aktualitását az adja, hogy az egyetlen hazai finomító, a Dunai Finomító tervezett karbantartás miatt leáll és csak szeptemberben indul újra. – A leállást eredetileg a tavaszi hónapokban tartottuk volna, de a Magyarországon bevezetett hatósági ár által is generált kiemelkedő üzemanyagigény miatt elhalasztottuk a munkálatokat. (...) További halasztásra azonban nincs lehetőség: a biztonságos üzemeltetés miatt halaszthatatlan a finomító leállítása és karbantartása – mondta.

Mint Ratatics kifejtette, a Mol mindent megtesz annak érdekében, hogy a leállással járó jelentős termékkiesést pótolja. A hiányzó mennyiség egy részét a pozsonyi finomítóból irányítják át, míg egy másik részét a megmaradt tartalékaink felhasználásával pótoljuk. – Ezek a mennyiségek azonban nem tudják teljes mértékben fedezni a hiányt, és piaci pótlásukra is korlátozottak a lehetőségek – jelezte. 

Arra is kitért, felül kell vizsgálni az árszabályozást, hogy esélyük legyen megnövelni a szükséges import mennyiségét. – Továbbá elkerülhetetlennel látszik, hogy a kormány átmenetileg hozzáférést biztosítson Magyarország stratégiai készletéhez a piaci szereplőknek – mondta. 

Címkék: Mol, Ratatics Péter