Működőképességük határára kerülnek az iskolák

Működőképességük határára kerülnek az iskolák

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beigazolódni látszik a járványügyi szakértők jelzése, hogy, a téli szünetből visszatérve az iskolák január második felében lesznek a működőképességük határán – mondta Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Portfóliónak.

Szerinte a kormánynak nem fontos, hogy biztonságot teremtsen az oktatási intézményekben. Tudnak olyan budapesti iskoláról, ahol 16 osztályból 9 karanténban volt, valamint olyan budaörsi intézményről is, ahol a gyerekek csak 40 százaléka vett részt a tanítási órákon ezen a héten, a teljes bezárás talán csak egy intézményt érintett. Egyre több óvodában, iskolában jelenik meg az omikron variáns, amelyet oltottságtól függetlenül szinte mindenki elkap. Az Emmi közlése szerint az iskoláknak csak 1 százalékéban jelenik meg a vírus, a PSZ szerint ez a szám már most jóval több, és nem mindegy, hogy egy-egy osztályt érint vagy szinte már az intézmény kétharmadát, netán teljes egészét letarolta. Lassú a fertőzöttek bejelentésének adminisztrációja is, miközben az omikron rendkívüli gyorsasággal terjed, így Gosztonyi Gábor szerint lehet arra számítani, hogy egyre több intézményben lesznek komoly feladatellátási problémák és jelentős diákhiányzások is.

Szombaton 10 órától tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok számára. 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek a már alkalmazott járványügyi szabályok szigorú betartása mellett. Gosztonyi Gábor szerint a felvételi időpontjának elhalasztásával a kormány lényegében beismerte volna, hogy nagy a probléma.

A kormányt nem érdekli, hogy mekkora a diákok között az átoltottság – mondta, – főleg a 5-12 éves korosztályban. Közölték, ha az oltott gyerek tüneteket mutat, akkor az oltatlan gyerekeket karanténba küldik, az oltottaknak be kell menniük továbbra is. A kép annyit változott, hogy valamelyest engedélyezik a korábban kifejezetten tiltott online oktatást azoknak az oltatlanoknak, akik elrendelt karanténban voltak, függetlenül attól, hogy elkapták-e a vírust vagy nem – fűzte hozzá.

A kötelező oltás miatt pedig a köznevelési intézményekben dolgozók elkezdtek az egyházi, szakképzési és alapítványi intézményekbe áramlani, ahol ezt nem rendelték el, ez pedig csak fokozta a már munkaerőhiánnyal küzdő szektor kihívásait – erről már Fehér Tibor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának tagja beszélt.

Gosztonyi Péter ennek kapcsán abszurdnak nevezte, hogy ha valaki december 15. előtt kötött szerződést óraadóként, bemehet oltatlanul tanítani, mivel neki határozott idejű szerződése van, így nem tudják fizetés nélküli szabadságra elküldeni, ki kellene fizetni a szerződés végéig a munkabérét. Ugyanakkor az a pedagógus, aki státuszban van, határozatlan időre szól a megbízatása, annak január 3-tól az iskola környékére sem lehet mennie oltatlanul.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.