Népszava: Novák Katalin azt követeli, amit Magyarország korábban megvétózott

Népszava: Novák Katalin azt követeli, amit Magyarország korábban megvétózott

Novák Katalin (Fotó: Novák Katalin / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország szeptember közepén megakadályozta, hogy az Európai Unió egységesen felkérje az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát: jelöljön ki különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi sértéseket vizsgálja. Most Novák Katalin köztársasági elnök mégis a háborús bűnök kivizsgálására szólított fel – írja a Népszava.

Magyarország szeptember közepén megakadályozta, hogy az Európai Unió egységesen felkérje az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát: jelöljön ki különleges megbízottat, aki az oroszok által elkövetett emberi jogi sértéseket vizsgálja. A magyar vétó miatt végül a 26 EU tagállam a világszervezethez delegált nemzeti küldöttségén keresztül kérte fel az Emberi Jogi Tanácsot a megbízott kijelölésére.

Ehhez képest Novák Katalin államfő most már azt követelte New Yorkban, amit az Orbán-kormány nemrég megakadályozott. – A lehető leghatározottabban szólítunk fel az ártatlan civilek ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. Ezeket a bűncselekményeket az illetékes nemzetközi intézményeknek dokumentálniuk kell, ki kell nyomozniuk és bíróság elé kell állítani az elkövetőket. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül – mondta.