Orbán Viktor: A jövő sosem volt még olyan bizonytalan, mint napjainkban

Orbán Viktor: A jövő sosem volt még olyan bizonytalan, mint napjainkban

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor (b8) ötödik kormányának tagjai, miután átvették kinevezési okmányukat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában 2022. május 24-én. Balról jobbra Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Palkovics László technológiai és ipari miniszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Lázár János építési és beruházási miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes, a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány után most a szomszédban háború zajlik, Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű, nem számíthatunk segítségre –mondta Orbán Viktor kedden a Parlamentben, ahol bemutatta ötödik kormánya tagjait.

A helyzet páratlan Magyarország 1990 utáni történetében Orbán Viktor szerint, mivel a választók „soha nem látható egyértelműséggel” nyilvánították ki az akaratukat április 3-án. – Ez részben megszolgált, részben megelőlegezett bizalom. A kormány tagjaitól azt várom, hogy ezt megőrizzék és valóra váltsák. Ez különösen embert próbáló feladat lesz, a koronavírus-járvány után most a szomszédban háború zajlik, Brüsszelben pedig összezavarodott az iránytű, nem számíthatunk segítségre – mondta a miniszterelnök kedden a Parlamentben, ahol bemutatta új kormánya tagjait.

A kormányfő szerint a jövő sosem volt még olyan bizonytalan, mint napjainkban, és ez különösen nagy felelősséget ró a kormányra. A veszélyek, a bizonytalanság és a háború kora lesz ez az évtized Orbán Viktor szerint, mindezek következtében menekültáradat, energia- és nyersanyagáremelkedés valamint inflácó sújtja Magyarországot és a világot. Geopolitikai- és élelmiszerválság fenyeget a kormányfő elmondása szerint, ami újabb népvándorlásokat indíthat el.

A legfontosabb szerinte a Kárpát-medence „fizikai, szellemi és kulturális biztonságának” megőrzése. Célként nevezte meg azt is, hogy „növekedő pályán tartsák a gazdaságot”.

Varga Judit igazságügyi minisztertől elmondása szerint a nemzeti érdekek határozott képviseletét várja Orbán Viktor az unióban.

Pintér Sándor belügyminiszter „feltétlen bizalmát élvezi” a kormányfőnek, többek között azért, mert „helyreállította a közbiztonságot”, a rendőrséget „megfiatalította és megújította”, illetve megszervezte a közmunkarendszert, és a járvány kezelése során „megoldja bármely nagy állami szervezetrendszer gyors átszabását”. 

Semjén Zsolttól az összmagyarság képviseletét várja Orbán Viktor, szerinte a KDNP a kormányzás „szellemi, ideológiai magja”.

Csák János minisztériumát „jövőügyi minisztériumnak” nevezte a kormányfő, mivel a tárcához a családügy, a felsőoktatás, a szakképzés, a kultúra és az innováció tartozik. Szerinte ez a munka különleges személyiséget igényel, aki ismeri az üzleti világot és a szellemi viták világát. „Ide igazi Klebelsberg-karakter kell” – mondta.

Varga Mihály pénzügyminiszternek köszönhető Orbán Viktor szerint, hogy „kanyarban vészelte át” Magyarország a koronavírus-válságot. Arra kérte Varga Mihályt, hogy tartsa meg a költségvetés és a gazdasági növekedés közti egyensúlyt, bármilyen nehéz is lesz ez a válság idején. 

Palkovics Lászlót azért kérte fel technológiai és ipari miniszternek elmondása szerint, hogy a „technológiai és ipari” forradalmat folytassa, „illessze az energetikai rendszert a kor kihívásaihoz”, kezelje a veszélyeket és a növekvő igényeket, illetve a megugró globális energiaárak miatti helyzetet, hangolja össze a környezetvédelem és a gazdasági növekedés szempontjait.

Az agrárminiszterről szólva elmondta: Magyarország 20 millió ember ellátásra képes, de a globális élelmiszerválság hatásait Nagy Istvánnak kell kivédenie, így „nem lesz olyan kényelmes a miniszteri bársonyszék”, mint amilyennek tűnhetett.

Orbán Viktor Navracsics Tibor területfejlesztéséért és uniós források felhasználásáért felelős miniszteri posztját hálátlannak nevezte, mert a képviselők és önkormányzatok sosem elégedettek a fejlesztésekkel. Elmondása szerint neki van a legtöbb esélye, hogy a brüsszeli bürokraták és magyar képviselők malomkerekei között ne őrlődjön föl.

Honvédelmi miniszternek Szalay-Bobrovniczky Kristófot kérte fel Orbán Viktor, aki szerint felelőtlenség volt Európában a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorítani, ezt most a háború bebizonyította. Néhány év múlva Magyarország hadiipari központtá válik, és a régió legütőképesebb hadseregével rendelkezik majd, ha a Zrínyi Haderőfejlesztési program, amit korábban elkezdtek, lezajlik, elmondása szerint ebben számít a kormányfő Szalay-Bobrovniczkyra. 

A „kormány és a polgárok kapcsolattartása” lenne a feladata Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek. – A háborús időkben fontos, hogy a velünk egyetértőknek és egyet nem értőknek is világos legyen, mit miért teszünk – mondta, majd a szuverenitás védelméről beszélt, ami a miniszterelnök első számú kötelessége, és amiben Rogán Antalt támogatja majd Orbán Viktor.

Lázár János építésügyi és beruházási minisztériumát „országépítési minisztériumnak” nevezte a kormányfő, aki szerint nem volt szerencsés, hogy ez a terület korábban több minisztérium között volt felosztva, most pedig a recesszió is megnehezíti majd a helyzetet. Szerinte a „polgári jóízlést” kellene képviselnie az építkezések során Lázár Jánosnak.

Az európai gazdaság nagy bajban van, ha Magyarország fejlődni akar, unortodox lépésekre lesz szükség, mint az árstop – mondta a miniszterelnök, aki Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztertől további ilyen lépéseket vár, még ha ezekkel a lépésekkel nem is „csak barátokat” szerez majd.

Szijjártó Péternek a szövetségesekkel való kapcsolat megerősítése és a beruházók keresése lesz a feladata, és „meg kell tanulnia több hangszeren játszani” – amely alatt valószínűleg azt értette, hogy a magyar diplomácia vezetőjének különböző helyzetekben különböző hangnemben kell tudni tárgyalnia. Az elmúlt években a miniszterelnök szerint Szijjártó Péter bizonyította, hogy „egyszerre több helyen is tud lenni”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek a minisztériumok működését kell összehangolnia, és ehhez Orbán Viktor szerint az egész országot ismernie kell. A kormányfő azt kérte tőle, képviselje a kormány érveit „a szellemi természetű vitákban” Magyarországon és külföldön.

Ezután a miniszterek ünnepélyesen esküt tettek.

Az új kormány minisztériumai: Agrárminisztérium, Belügyminisztérium, Építési és Beruházási Minisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Igazságügyi Minisztérium, Kulturális és Innovációs Minisztérium, Külgazdasági és Külügyminisztérium, Miniszterelnöki Kabinetiroda, Miniszterelnökség, Pénzügyminisztérium, Technológiai és Ipari Minisztérium.

A parlamenti eskütétel előtt a miniszterek átvették kinevezési okmányaikat Novák Katalin köztársasági elnöktől az ötödik Orbán-kormány miniszterei kedden Budapesten, a Sándor-palotában. A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki. Ezt követően Parlamentben ismertették Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd a miniszterek eskütétele és Orbán Viktor felszólalása következett, amelyben bemutatta új kormányát.

Az ötödik Orbán-kormány miniszterei:

  • Semjén Zsolt – általános miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszter
  • Nagy István – agrárminiszter
  • Pintér Sándor – belügyminiszter
  • Lázár János – építési és beruházási miniszter
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf – honvédelmi miniszter
  • Varga Judit – igazságügyi miniszter
  • Csák János – kulturális és innovációs miniszter
  • Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter
  • Rogán Antal – a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője
  • Gulyás Gergely – Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • Varga Mihály – pénzügyminiszter
  • Palkovics László – technológiai és ipari miniszter
  • Nagy Márton – gazdaságfejlesztési miniszter
  • Navracsics Tibor – területfejlesztési és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter