Orbán: Ha Magyarország mindent megvétózna, elveszítené a szövetségeseit

Orbán: Ha Magyarország mindent megvétózna, elveszítené a szövetségeseit

Orbán Viktor Strasbourgban (Fotó: Reuters/Vincent Kessler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli „rádióinterjújában” (vagy inkább kérdés-felelt formájú nyilatkozatában) főként az ukrajnai háború nyomán kialakult nemzetközi helyzetről beszélt, a NATO és európai uniós csúcsok után, számol be az elmondottakról a Telex.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy mindenki Ukrajna pártján áll, mert bármilyen viták is voltak Oroszország és Ukrajna között, ez nem lehet ok arra, hogy megtámadjanak egy független országot. Ukrajna megkapta az uniós tagjelölti státuszt, de a tényleges tagsághoz Orbán szerint a magyar feltételeket is teljesíteni kell, ez pedig jó lesz Kárpátaljának. A magyar miniszterelnök azt nem tudta elérni, hogy Bosznia is tagjelölt legyen.

Szerinte a NATO-csúcson „kiderült”, hogy az Oroszország elleni szankciókkal nem néztek szembe a realitásokkal. Bármennyi fegyvert is küldenek Ukrajnába, Orbán értékelése szerint az ukránok lassan kifogynak a katonákból, és a katonai realitások idővel nyilvánvalók lesznek. Arról azonban nem volt szó a csúcson, hogy mi lesz, ha esetleg összeomlik az ukrán hadsereg.

Arra figyelmeztetett, hogy a harcok közelebb vannak és még közelebb lehetnek, mint gondoljuk. Ezért haderőfejlesztésre és a NATO keleti tagállamainak megerősítésére van szükség. Az uniós szankciók tekintetében Magyarország Orbán szerint „úszik az árral”: az energetikai szankciókat időnként megvétózzák, de mindent nem vétózhatnak, mert akkor az ország elveszítené a nyugati szövetségeseit.

A miniszterelnök szerint a szankciók helyett inkább azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra lenne szükség, mert „a békével mindenki jól járna”. 

Címkék: Orbán Viktor