Orbán Viktor belengette, hogy újabb termékekre fogják kiterjeszteni az ársapkát

Orbán Viktor belengette, hogy újabb termékekre fogják kiterjeszteni az ársapkát

Orbán Viktor a Kossuth rádióban (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő hetekben várhatóan újabb termékekre fogják bevezetni az ársapkát – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel. 

Mindenki idegesebb volt a szokásosnál a múlt heti uniós csúcson, mert otthon feszültség van. A józan ész előbb-utóbb teret nyer. A miniszterelnök, akinek még mindig reszelős a hangja, újra elmondta, hogy tűzszünettel, béketárgyalással kell befejezni a háborút, amit „el sem kellett volna kezdeni”. Arra számít, hogy az e melletti hang erősödni fog az európai országokban, Magyarországon már így is van.

Brüsszel és a pénz viszonya kaotikus, nehezen átlátható. Gyakran fognak úgy fogalmazni, hogy adnak valami pénzt, ami tízszer annyit mozgat meg, aztán a végén tizede sem lesz – mondta az Ukrajnával kapcsolatos finanszírozásról. Három uniós tétel van: az egyik a fegyverek, a második nagy tétel az újjáépítés kérdése, ami komoly teher lesz az európai országoknak a harmadik pedig az Ukrajna működéséhez szükséges összeg. Ez utóbbi kapcsán a következő nagy kérdés lesz, hogy Magyarország részt akar-e venni benne – tette hozzá.

Ha energiáról beszélünk Európában, két kérdésről beszélünk: van-e és mennyibe kerül – mondta. Mindenki feltöltötte a tározókat, így most néhány hónapig van elég gáz Európában. Ha majd kifogy, újra be kell tárolni. Lehet hogy Európában nincs elég gáz de ez nem érvényes Magyarországra, olyan szerződéseket kötöttünk Oroszországgal, amelyek garantálják a gázellátást – mondta. Az ár az egy másik kérdés – tette hozzá.

Úgy ítéljük meg, hogy mi ügyesebbek vagyunk a gázbeszerzésben mint mások, miért adnánk fel egy olyan megoldásért, ami vagy működni fog, vagy nem – mondta a közös uniós gázbeszerzésről, amelyről végül lehetőségként döntöttek. Újra elmondta, hogy a szankciók miatt magas az energiaár. Magyarország igyekszik kihúzni magát a rossz döntések hatásai alól, de nem mindig sikerül teljesen – tette hozzá.

Nagyon sok érdek jelenik meg az uniós vitákban és mindig megjelennek a spekulánsok, de az biztos, hogy minden országban zajló viták mögött ott vannak azok a spekulánsok, akik úgy érzik, nyerhetnek a helyzeten, ezért a helyzet ködös – mondta az uniós csúcson tapasztalt hangulatról. Mi feltöltöttük a tározókat, de nem mindenki volt olyan ügyes például azért, mert támogatta a szankciókat. És most azt mondaná, hogy adjuk neki a miénk x százalékát, hát nem – tette hozzá. Ami kötelező az unióban, az általában rossz a magyaroknak – fogalmazott. „Magyarország el tudja látni magát gázzal, a nyugatiak nem” – mondta.

Különböző mértékben miden országot gyötör az infláció, és ezek mögött a szankciók állnak jelentős részben – mondta újra. Az élelmiszerek drágulása mögött is az energia van. ha nem lennének szankciók, azt tapasztalnánk, hogy az áremelkedés mértéke is legalább a felére, vagy még jobban csökkenne – tette hozzá.

Azért volt fontos a nemzeti konzultáció, hogy mindenki rájöjjön, hogy veszélyben van – mondta arra a kérdésre, hogy a családok vagy a cégek vannak-e nagyobb veszélyben a drágulás miatt. Tehát a gazdaságpolitika minden elemében van teendője a kormánynak most – mondta. Ezért döntünk a következő hetekben folyamatosan, hogy újabb termékek árát határozzuk meg. Erről mindig hatalmas vita van, a kormány foglalkozik vele, de lesznek újabb termékek, amelyeknek az árának maximumát központilag meg akarjuk határozni, ahogy ma hat alapvető élelmiszer esetében tesszük – jelentette be.

A cégek alapvetően hitelekből működnek, ezért kellett dönteni a kkv-k ársapkájáról, „nagyon nehéz, keserves vita után” – mondta. Arról, hogy miért a kkv-k érdekében jelentettek be döntéseket, azt válaszolta, hogy ők foglalkoztatják a legtöbb embert, és nincs is annyi tőkéjük, mint a nagyoknak. A munkahelyek védelmére vannak-e újabb tervek, ha szükséges lenne – tette fel végül a riporter a kérdést. „Minden fiókban” – válaszolt Orbán Viktor.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.