Orbán Viktor: Minket ütnek, rúgnak, harapnak

Orbán Viktor: Minket ütnek, rúgnak, harapnak

Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. április 30-án (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha az ember az elején nem veti meg a sarkát, akkor belesodródik a háborúba – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken az Ukrajnának ígért német és amerikai harckocsik kapcsán. Hozzátette, nagy szerencse, hogy a magyar választási kampány egybeesett a háborúval, mert ők a magyar nemzeti érdekeket képviselték, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, míg a baloldal belesodródott volna. És a magyarok a békét választották. Mi pedig leütöttük a cölöpöket, ezért nem fenyeget a belesodródás és amíg én vagyok a miniszterelnök, addig nem is fog – mondta.

Szerinte azt, hogy a fegyvert szállító országok belesodródtak-e már a háborúba, nem ők döntik el, hanem a másik fél, vagyis Oroszország. Minket ütnek, rúgnak, harapnak, hogy belevigyenek a háborúba, a külföldről finanszírozott,  háborúpárti baloldal is ezt teszi – mondta. Az elemi erkölcsi érzék is azt követeli, hogy legyen fegyverszünet és béketárgyalás – tette hozzá.

A következő kérdés a nemzeti konzultációra vonatkozott. Orbán szerint ez hungarikum, hogy nem csak választásokkor kérdezik meg az embereket.  Szerinte 2010-ben kulcskérdés volt, hogy az új kormány maga mögött tudhassa a többség támogatását a válságkezeléshez. „Ez legyen komoly”, ezért levélben megy – mondta az elvárást. Nagyon komoly teljesítmény, egyedülálló dolog, hogy nálunk ez volt – fogalmazott. Mire jó ez? Hogy egy ország a nehéz kérdésekben egyetértsen. Akinek fontos volt, elmondhatta a véleményét. Ha élt vele, az jó, ha nem élt vele, azt jelenti, rábízta a dolgot a többiekre. Tehát pontosan elég az 1,4 millió válasz – mondta. Majd hozzátette, a szankciók 2023-ban majdnem akkora veszteséget okoznak a magyaroknak, mint az összes személyi jövedelemadó-bevétel.

Mi a szankciókat nem támogatjuk, nem is fogadjuk el, de vannak olyan pontok, amelyek nem zavarnak minket, azokat engedjük, ha pedig nemzeti érdeket sért, akkor vétózunk – mondta. Nekem nagy segítség, sőt a siker első számú feltétele ez a nemzeti konzultáció – tette hozzá a frissen véget ért kapcsán. A kérdés az, hogy hagyja-e legyűrni magát a magyar miniszterelnök, vagy nem és minél többen támogatják, annál nehezebb legyűrni – mondta a brüsszeli érdekérvényesítési képességéről. Szerinte Nyugat-Európában nincs tere az emberek hangjának. A mi nyilvánosságunk sokkal sokszínűbb, mint az övék. Például a háború liberális megközelítése és a konzervatív álláspont is ugyanúgy elérhető. „Mi egy sokszínű médiaszabadság-világban élünk” – fogalmazott.

Természetesen a dollárbaloldalozás is téma. Orbán szerint a legnagyobb tanulság, hogy nem csak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van – fogalmazott. A baloldal mindig rossz álláspontot képvisel Magyarország számára, és most megjött a válasz, hogy miért, mert ezért kapják a pénzt – tette hozzá. Szerinte fontos, hogy kiktől kaptáka  pénzt, de biztos benne, hogy meg fogjuk találni Soros Györgyöt. „Ez egy nagyon komoly ügy”, aligha hiszi, hogy elmehetnénk mellette, hogy védelmi rendszereket, törvényeket állítsunk fel – tette hozzá.

A műsorvezető erre áttért a gazdaságra, azt mondta, a nyugdíjak értékét és a reálbéreket sikerült megvédeni. A valóságban azonban az infláció mindkettőnél magasabb volt.  Helyes, hogy segítséget adtunk az embereknek 2022-ben és adunk is – mondta. Az infláció az ellenség, úgy számol, hogy február, március tájékán csökken a láz, és az év végére az infláció egy számjegyű lesz. Még egy kicsit kérem az embereket, hogy tartsanak ki – fogalmazott. Azt azért kérdésre hozzátette, hogy újabb szankciók ronthatnak a helyzeten, de azt mondta, olyat nem fog elfogadni, ami a magyar érdekeket veszélyeztetné. Nem fogom hagyni, hogy a nukleáris energiát bevonják a szankciók közé, ez ki van zárva.

A beszélgetésben ezúttal sem volt téma az oktatás helyzete, pedig épp egyhetes pedagógussztrájk zajlik.

Címkék: Orbán Viktor