„Orbán Viktor még nem adta fel, hogy hülyének nézze az EU-t és a magyar embereket”

„Orbán Viktor még nem adta fel, hogy hülyének nézze az EU-t és a magyar embereket”

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. május 25-én. Jobbra frakciótársa, Tordai Bence (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírálja a Párbeszéd, hogy hétfőn csak este, akkor is csak egy rövid ideig lesz parlamenti vita azokról a törvénymódosító javaslatokról, amelyeket az uniós elvárásoknak való megfelelés érdekében nyújtott be a kormány. Szabó Tímea szerint ráadásul Orbán Viktor nem adta fel azt az ambícióját, hogy hülyének nézze az EU-t és a magyar embereket.

Évek óta zajlik Magyarország ellen a jogállamisági eljárás, vagyis a magyar kormány évek óta tudja, hogy nem felelnek meg az uniós szerződéseknek és a közösség alapértékeinek – erről beszélt a Facebook oldalára feltöltött videójában Szabó Tímea. A Párbeszéd parlamenti képviselőjének szavai szerint Orbán Viktor saját strómanjain keresztül ellopja az uniós pénzeket, több ezer milliárd landolt már a zsebeikben ahelyett, hogy pedagógus- vagy egészségügyi szakdolgozói béremelésre költötték volna. Hibás emellett az Európai Unió is a jogállam leépülésében, mert évek óta tétlenül nézik a folyamatokat, sőt, 12 éve asszisztálnak ahhoz, hogy egy féldiktatúra épüljön ki Magyarországon.

Az ellenzéki politikus szerint azonban úgy tűnik, hogy az Európai Unióban és az Európai Bizottságban most „észhez tértek”, és biztosítják, hogy „az uniós pénzek ne tűnhessenek el Orbán Viktor strómanjainak zsebében”. Itt leszögezte, hogy álláspontjuk egyértelmű: Magyarországnak és a magyar embereknek meg kell kapniuk ezeket az összegeket.

Habár a kormány benyújtotta az ehhez szükséges javaslatokat, de Szabó Tímea úgy látja, hogy Orbán Viktor még mindig nem teljesen adta fel azt az ambícióját, hogy hülyének nézze az Európai Uniót és a magyar embereket. Hiszen a jogállamiságot tovább csorbítják azzal, hogy a beadott javaslatok parlamenti vitájában az ellenzéki pártoknak kevesebb mint 20 percük lesz elmondani az álláspontjukat. Ráadásul számításaik szerint a viták egybeesnek majd a hétfőn esti magyar-olasz meccsel is.

Mint arról már lapunk is beszámolt az Európai Bizottság az uniós kohéziós források 65 százalékának felfüggesztését javasolja – ez 3000 milliárd forintot jelent – a kormánynak pedig két hónapja van arra, hogy a beígért reformokat végrehajtsa. Ezért a múlt héten már benyújtottak több törvénymódosító javaslatot, hogy az elvárásoknak megfeleljenek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.