Orbán Viktor: Oroszország ezt a háborút nem tudja megnyerni

Orbán Viktor: Oroszország ezt a háborút nem tudja megnyerni

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. február 24-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európa Unió hibát követett el, amikor a konfliktus lokalizálása helyett összeurópai problémává tette a háborút, és nem jelölte meg, hogy „meddig megyünk az ukránokkal” – mondta Orbán Viktor az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról pénteken a Kossuth rádióban. A miniszterelnök szót ejtett a finnek és svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatos magyar álláspontról, az inflációról, Soros Györgyről és arról, hogy ma találkozik Pintér Sándorral a diákjával kapcsolatot folytató iskolai asszisztens ügye miatt.  

Mint fogalmazott, NATO-tagország vagyunk, a nyugati hatalmak a szövetségeink. Nagyon sokan halnak meg, felfoghatatlan mennyiségű érték vész oda, de nem világos, hogy mi a hadicél. Különböző időpontokban különböző célokat nevez meg a két oldal, nem világos például szerinte, hogy az ukránok akarnak-e Oroszországra vagy a Krím-félszigetre csapást mérni.

Egyik fél sem tudja megnyerni a háborút

Arról is beszélt, hogy most már a harci repülőgépek küldését szorgalmazzák, és szerinte nincs messze az az idő, amikor előkerül a békefenntartó erők Ukrajnába küldésének lehetősége.

Orbán szerint egyik fél sem tudja megnyerni ezt a háborút. A nyugat olyan mennyiségű fegyvert és pénzt mozgósít, hogy ezt a nyílt katonai konfliktust Oroszország nem tudja megnyerni. Ugyanakkor Oroszország egy atomhatalom, így őket nem lehet megverni, csak az áldozatok száma nő.

A miniszterelnök hosszasan érvelt amellett, hogy tűzszünetre van szükség, és ezt követően kell alaposan tárgyalni a békéről, ez a magyar álláspont. „Békepárti szövegnek” nevezte az ENSZ közgyűlése által csütörtökön elfogadott, az ukrajnai békét sürgető határozatot, megjegyezve, a világban ez a többségi álláspont az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy százával veszítjük el a kárpátaljai magyarokat. – Mi az áldozatok között vagyunk, ezt respektálnia kell Brüsszelnek (…), Kijevnek és Washingtonnak is – közölte Orbán Viktor.

Támogatni kell a finneket és a svédeket

Finnország és Svédország NATO-ba való felvételével kapcsolatos magyar álláspontot is megmagyarázta a miniszterelnök. Hazánk eredetileg nem volt tagja a NATO-nak, hanem később vették fel. Ha valamely ország be akar kerülni a NATO-ba, akkor – ahogy minket is felvettek – vegyék fel őket is. Ez becsület szempontjából is fontos, ezért kérte a Fidesz-frakciótól, hogy vegyék fel ezt a két országot. Ám „magunk között mondva, a képviselők nem teljesen lelkesek”. Van, aki azt gondolja, nem járja, hogy segítséget kérnek, közben nyilvánvaló hazugságot terjesztenek Magyarországról, például azt állítják, hogy itt nincs demokrácia. Orbán kitért arra is, hogy eddig Törökország sem hagyta jóvá a csatlakozást, nekik az az aggályuk, hogy szerintük Svédországban olyan terrorista szervezetek működnek, amelyek Törökország ellen dolgoznak. Ők is a szövetségeseink, az ő hangjukat is meg kell hallanunk. Orbán mindezek ellenére azt kéri, hogy támogassuk Finnország és Svédország felvételét a NATO-ba. 

Egyszámjegyű infláció

Természetesen az Oroszország elleni szankciók is szóba kerültek, szerinte „húsbavágó nemzeti érdekünk, hogy megakadályozzuk a szankciók kiterjedését” a különféle energiaforrásokra. Ezen a ponton elhangzott Soros György neve, aki a hozzá hasonló spekulánsokkal együtt úgymond nyerészkedik az energiaválságon. Magyarország a szankciók miatt megugró energiaárak következtében tavaly 4 ezer milliárd forinttal többet fizetett ugyanolyan mennyiségű energiáért, mint egy évvel korábban; volna helye ennek a pénznek, azonban egy rossz brüsszeli döntés eredményeképpen ezt az összeget „kiveszik a magyarok zsebéből” – fejtegette a miniszterelnök, bár arról már elfelejtett említést tenni, hogy az energiaárrobbanás egyéb okokból már a háború előtt elkezdődött, és azért kerül olyan sokba Magyarországnak a földgáz, mert egyoldalú függésbe kerültünk az orosz energiahordozóktól.  

Orbán ugyanakkor mindenkit arra biztat, fogadjon arra, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció Magyarországon. Ezzel kapcsolatban azt a 20 döntést, amit meg lehet és meg kell hozni, a magyar kormány meghozta. Ezért reményei szerint márciusban már lassulni fog az áremelkedések üteme.

Végül szóba került az a pedagógiai asszisztens, aki a TikTokon beszélt arról, hogy egy 15 éves fiúval van szexuális kapcsolata. Szavai szerint kevés olyan ország van a világon, ahol annyira fontos lenne a gyerek a családban, mint Magyarországon. „Itt a gyerek szent és sérthetetlen”. A miniszterelnök azt is felvetette, hogy hol vannak a felelősök, hol voltak a felnőttek, az iskolaigazgató és a tankerület? A péntek délutánja erre a kérdésre fog elmenni – közölte –, találkozik az oktatásért is felelő Pintér Sándorral, és ezekre a kérdésekre vár tőle választ. – Azt is elvárom, hogy minden ilyen esetet tárjanak fel; ezek nagyon kínos, nagyon fájdalmas esetek, de ha a szőnyeg alá söpörjük őket, akkor a számuk nőni fog – mutatott rá.