Politikai megrendelést emlegetnek Márki-Zay Péterék a titkosszolgálati vizsgálat kapcsán

Politikai megrendelést emlegetnek Márki-Zay Péterék a titkosszolgálati vizsgálat kapcsán

Márki-Zay Péter (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Nincsenek kétségeink, hogy a mozgalmunk ellen indított koncepciós eljárás politikai megrendelésre érkezett Rogán Antal minisztériumából – így reagált a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) arra, hogy a hírek szerint már a titkosszolgálat is érdeklődik az Amerikából kapott pénzeik után.

Lapunk is beszámolt a Hvg.hu értesüléséről, miszerint levelet kaptak a magyar bankok az Alkotmányvédelmi Hivataltól azzal a felszólítással, hogy listázzák ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy kezdeményezett 2022. január 1-je óta. Ez az az amerikai szervezet, amely az országgyűlési választási kampányban összesen nagyjából 2 milliárd forintot utalt a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomnak.

Márki-Zay Péter mozgalma a hír megjelenése után azt közölte, hogy a sajtóból értesültek a történtekről. – Minden félelem nélkül állunk bármilyen vizsgálat elé, hiszen tudjuk, hogy minden jogszabályt betartottunk, támogatásainkkal pontosan és átláthatóan elszámoltunk – írták, egyúttal megdöbbenésüknek adtak hangot, hogy „a hatalom már titkosszolgálati eszközöket vet be” ellenük. Nincs kétségük, hogy a „koncepciós eljárás politikai megrendelésre érkezett Rogán Antal minisztériumából”, véleményük szerint a kormány ezzel kíván üzenni mindazoknak, akik a demokratikus jogállam megteremtése érdekében kívánnak tevékenykedni.

A volt ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyúttal értetlennek nevezete, hogy olyan ügyekben, mint a Fudan Egyetem, a covid-tesztek beszerzésére alapított Fidesz-közeli cégháló, a titkosított Paks 2 szerződések, a Belgrád-Budapest vasútvonal, vagy a migránsok számára kiadott letelepedési kötvények tárgyában nem érezte fontosnak a titkosszolgálat a mélyreható nyomozást.

Márki-Zay Péter, az ellenzék korábbi közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában árulta el hetekkel ezelőtt, hogy a választások után hónapokkal, június közepén is kaptak „több százmilliós” támogatást az Egyesült Államokból, később kiderült, hogy összesen körülbelül kétmilliárd forintról volt szó. A jogszabályok tiltják, hogy pártok külföldi pénzt fogadjanak el, Márki-Zay Péter ugyanakkor azzal érvelt, hogy nem is párt, hanem a mozgalma kapta a pénzt, a kampányban sem a pártok használták fel, hanem a mozgalom. Mindenesetre az MMM tevékenységét nehéz elválasztani a választási kampánytól, hiszen Márki-Zay Péter egyenesen miniszterelnök-jelölt volt. Az MMM-nek támogatást biztosító Action for Democracyt idén alapították, annak elnök-igazgatója Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester városdiplomáciai tanácsadója. A szervezet korábban lapunk megkeresésére azt állította, hogy senkinek nem nyújtottak kampánytámogatást, ők az MMM-et mint civil szervezetet támogatták.