Portréfilm készült Demeter Szilárdról

Portréfilm készült Demeter Szilárdról

Demeter Szilárd (Fotó: Halász Nóra/Magyar hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a Kultúra.hu-nak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumának elnöke abból az alkalomból, hogy saját Youtube-csatornát indít Megbeszéltem Szilárddal címmel.

A címszereplő elmondása szerint a csatorna mindenkinek szól majd, akit érdekel a Magyar Kultúráért Alapítvány ernyője alá tartozó valamely terület. – Szeretnék legalább havonta egyszer időt szánni arra, hogy bemutassuk: mit miért csinálunk, mi várható, milyen lehetőségeket nyitunk ki. Muszáj volt elfogadnom, hogy ha az én megosztó személyemen keresztül fel lehet erősíteni üzeneteket vagy szélesebb befogadói közeghez lehet információkat eljuttatni, akkor be kell állnom a táncba. Miközben az a meggyőződésem, hogy ez nem rólam szól. Az én személyem a legérdektelenebb az egészben, de a magyar nyilvánosság így alakult – fejtette ki a PIM főigazgatója.

Ehhez képest a csatorna induló anyaga egy bő egyórás portréfilm, nem másról, mint Demeter Szilárdról. Az interjúból kiderül, hogy ennek ötlete is Demeteré volt és elkészítésére ő maga kérte fel M. Kiss Csabát. A PIM főigazgatója egyebek között megmutatja sokrétű tevékenységét, köztük rockzenészi oldalát, de megszólal egyik kritikusa, Weyer Balázs újságíró is, aki a pénzek elosztásával kapcsolatos elégedetlenségének adott hangot. Ezzel kapcsolatban Demeter az interjúban kifejtette, mit gondol a pénzosztásról, az elitnek ebben jutó szerepéről és az „úgynevezett szakmaiságról”. – Az elit általános felfogása szerint ők tudják, hogy mi a jó, ezért nekik kell osztaniuk a pénzt. Ez az úgynevezett szakmaiság, tehát hogy a szakma döntsön mindenről. Csakhogy lassan ott tartunk, hogy a szakma a szakmáról szól és a szakmának akar megfelelni. Eközben pedig hajlamos megfeledkezni arról, hogy van egy szélesebb befogadói réteg, amelynek meg kellene felelni, ha a magyar kultúrát piacképessé akarjuk tenni – fogalmazott az interjúban Demeter Szilárd a róla készült portréfilmben elhangzottakat firtató kérdésre.

Az interjúban elhangzottak szerint a Megbeszéltem Szilárddal Youtube-csatornán – amely tehát nem Demeter Szilárdról szól – megtalálhatók lesznek Demeter Szilárd korábban adott interjúi, podcast-szereplései is.

A Kultúra.hu-n megjelent interjúból nem derül ki, hogy Demeter Szilárd Youtube-csatornáját, illetve a róla készült portréfilmet pontosan ki és miből finanszírozza.

Címkék: PIM, Demeter Szilárd

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.