RTL: Álhír miatt rohamozták meg a benzinkutakat pénteken

RTL: Álhír miatt rohamozták meg a benzinkutakat pénteken

Benzinkút a befagyasztott benzinárak után (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú sorok alakultak ki pénteken este a benzinkutakon, miután az egész országban terjedni kezdett az az álhír, hogy a kormány éjfélkor megszüntetheti az ársapkákat. Ez azonban nem volt igaz – számolt be az RTL Híradó. Péntek délután üzenetekben kezdett terjedni az az álhír, hogy a kormány éjféltől eltörölheti az üzemanyagokra vonatkozó árkorlátozást.

Mint ismert, az üzemanyagok ársapkáját legutóbb december 31-ig hosszabbította meg a kormány, a héten azonban Gulyás Gergely miniszter már arról beszélt, hogy ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül, kénytelenek lesznek változtatni. Úgy fogalmazott, „most valóban aggasztó hírek vannak”.

A kijelentés után a Mol a következőképpen reagált Hvg.hu-nak Gulyás szavaira: „Érkeznek az európai szankciók, melyek hatásait még nem lehet megjósolni, de az biztos, hogy február 5-e után – amikor az orosz gázolaj eltűnik az európai piacokról – negatív következményekkel kell számolni. Az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyag importot, amely 2-3 hónapot vesz igénybe”.

Az RTL a Molnál is érdeklődött, és azt a választ kapták, a tanker autóik folyamatosan úton vannak, minden kollégájuk az ország ellátásán dolgozik, és csúcsra járatják a logisztikai kapacitásukat. 

Az Agrárminisztérium kérdésükre azt válaszolta, a december 5-én életbe lépő brüsszeli olajszankciók már most megnehezítik Magyarország kőolajellátását is, noha Szijjártó Péter szombat esti bejelentése szerint a hétfőn életbe lépő uniós szankciók alól mentességet kapott Magyarország. Februártól viszont az orosz olajból készült üzemanyagokkal sem lehet kereskedni az országok között, ami már a Molt is érinti majd, mert több országban is van finomítója.

Holoda Attila energetikai szakértő szerint már régen ki kellett volna vezetni a politikai okokból bevezetett árkorlátozást, mert ilyen alacsony áron a Molon kívül senki nem ad el üzemanyagot a magyar kutaknak.