Sárlavina után: augusztus közepéig pótlójáratok lesznek Nagymaros és Szob között

Sárlavina után: augusztus közepéig pótlójáratok lesznek Nagymaros és Szob között

Munkagépek dolgoznak 2022. június 9-én a 12-es főúton Nagymaros és Zebegény között, ahol a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt beomlott a domboldal. A hegyoldal mintegy egy kilométer hosszan omlott az útra, senki nem sérült meg. Az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták, és a vasúti pályán is szünetel a forgalom

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan augusztus közepén indulhat meg a vonatközlekedés egy vágányon Nagymaros és Szob között, ahol mintegy tízezer köbméternyi sár és kőlavina öntötte el a vasúti pálya 1700 méteres szakaszát a csütörtök délutáni esőzésben - közölte a Mávinform. A helyreállítási munkákat már megkezdték, és céljuk az, hogy a szeptemberi iskolakezdéstől már mindkét vágányon biztosítsák a vonatforgalmat.

Addig a belföldi vonatok a Budapest–Szob vonalon Nagymaros és a Nyugati pályaudvar közt menetrend szerint közlekednek, a Nagymarostól északra lévő szakaszra utazók azonban pótlóbuszokat, illetve vonatpótló hajókat vehetnek igénybe.

A Kismaros és Szob közti pótlóbuszok a 12-es út lezárása miatt kerülőúton, Kóspallag és Márianosztra felé közlekednek, irányonként 30-40 perces, a forgalom miatt esetenként ennél hosszabb menetidővel – tették hozzá. Szob alsó és Zebegény megállóhelyekre Szobról biztosítják az eljutást vonatpótló buszokkal (a térképek megtekinthetők a MÁV honlapján).

Jelezték azt is: Nagymaros és Zebegény között vonatpótló hajók is járnak, amelyek kikötője Nagymaros-Visegrád vasúti megállóhelytől közelíthető meg a leggyorsabban. A 30-35 perc menetidejű hajójáratok a reggeli csúcsidőszakban óránként, napközben kétóránként, koraeste pedig szintén óránként indulnak, azokon a vasúti bérleteket, igazolványokat és vasúti menetjegyeket is egyaránt elfogadják.

A Szob/Párkány határállomáson ki- és belépő nemzetközi vonatok azonban nem érintik a Dunakanyar térségét, kerülőúton Komárom és Rajka érintésével közlekednek, hosszabb menetidővel.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön közleményben jelezte, hogy a viharkárok miatt a 12-es út Nagymaros és Zebegény közötti szakaszát teljes szélességében lezárták, és a vasúti pályán is szünetel a forgalom. Az Útinform tájékoztatása szerint a 7,5 tonnánál könnyebb, illetve a 2,8 méternél alacsonyabb járművek a Kóspallag-Márianosztra útvonalon kerülhetnek, a nehezebb gépjárművekkel azonban Hont felé, Kemencén át lehet kerülni.

(MTI)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.